Korszerű peronokat használhatnak hamarosan az utasok

Buszmegálló peronok kialakításáról írt alá kivitelezési szerződést Szabó Péter polgármester és Kvanduk Ernő, az Anerbo Bau Kft. ügyvezetője ma (04.05.) a városházán.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Szabó Péter polgármester elmondta, hogy immár három éve működik Pakson a helyi autóbusz-közlekedés elektromos járművekkel. Idő közben bővült a Paksi Közlekedési Kft. által nyújtott szolgáltatás, viszont a peronok még nem lettek kialakítva. Ehhez ugyanis elsőként le kellett folytatni a lakossági egyeztetéseket, majd 2023 tavaszán megrendelték 16 buszmegálló peron tervezését, ami 2023 év végére teljesült, ezt követően lefolytatták a közbeszerzési eljárást, a kivitelező az Anerbo Bau Kft.

A polgármester kiemelte, hogy a helyszínek eltérő adottságúak, de törekedtek arra, hogy legyen járdakapcsolat, valamint ahol erre megfelelő a helyszín, ott fedett váró (hét helyszínen), továbbá pad és mindenhova kihelyeznek hulladékgyűjtőt. Mivel a Paksi Közlekedési Kft. tervezi okos buszmegállók kialakítását, ezért az új, térkő burkolatú peronokat úgy építik meg, hogy erre alkalmasak legyenek. Figyelmet fordítottak a zöldfelület megóvására is, a peronok kialakítása miatt egyetlen fát sem kell kivágni.

Kvanduk Ernő azt mondta a sajtónyilvános szerződéskötésen, hogy előre láthatóan a jövő héten megtörténik a munkaterület átadása, és megkezdik a munkát. A kivitelezésre 120 nap áll a rendelkezésükre.

A 16 buszváró peron kialakítása összesen mintegy bruttó 160 millió forintba kerül. Szabó Péter hozzátette, hogy idő közben újabb három ideiglenes peron alakult ki, amiket szintén szeretnének átalakítani, erről a képviselő-testület az áprilisi ülésén tárgyal majd.