A hosszú élet titka a boldogság

Dr. Csók Sándor szépkorú paksi lakost 95. életévének betöltése alkalmából köszöntötte az önkormányzat nevében Szabó Péter polgármester és dr. Hanol János kommunikációs csoportvezető április 5-én.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A nyugalmazott szülész-nőgyógyász főorvos 1929. április 1-jén született Dunaszentgyörgyön,nahol édesapja is orvos volt. Bonyhádon érettségizett 1947-ben, majd Budapesten szerzett orvosi diplomát 1953-ban. A szülész-nőgyógyász szakvizsgát 1957-ben Pécsett tette le. Dolgozott Vácon, Szekszárdon és Pakson. Szekszárdi éveiben, az 1950-es években, amikor hozzá tartozott a roma negyed, kedvükért még a lovári nyelvet is megtanulta. 1962-ben került Paksra 33 évesen, amikor egyfajta büntetésként kapta a megbízást főnökétől, dr. Szentgáli Gyula főigazgatótól a paksi szülőotthon vezetésére. A kezdeti áldatlan állapotokat fokozatosan fejlesztve a 35 ágyas, kiemelt minősítésű szülőotthon híre a megyén túlra is eljutott. A gólyafészkes házban évente 500-600 szülést vezetett le, így alig akad olyan család Pakson, ahol valaki ne a főorvos úr keze alatt született volna. 1979-ben az intézmény megyei döntés értelmében megszűnt, ezt követően dr. Csók Sándor szakorvosként dolgozott, a Család- és Nővédelmi Tanácsadó paksi vezetőjeként bejárta a környező községeket is. 1992-ben ment nyugdíjba, de terhesgondozást folytató, nőgyógyászati és onkológiai szakrendelését azután is fenntartotta, magánpraxisát máig működteti. Népszerű közösségi ember, aki még ma is szívesen vállal közszereplést, akár nagyapja ismert testvére, Csók István Kossuth-díjas festőművész életéről, vagy az operák és operettek színpadi világáról. Emellett neves, életműdíjas ebtenyésztő, kiváló hangú énekes és fiatalon a sportban is jól teljesített, középiskolás korában országos bajnok volt diszkoszvetésben. A város megbecsült polgára, szakmai és közéleti munkásságáért Lussonium-díjjal, Pro Urbe Emlékéremmel és Díszpolgári címmel tüntették ki. Áder János köztársasági elnök 2021. március 15-én a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta neki. A Semmelweis Egyetemtől 2003-ban arany-, 2013-ban gyémánt-, 2018-ban vas-, 2023 októberében pedig rubindiplomát kapott.

Dr. Csók Sándor. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Házas, felesége dr. Bozóky Ilona gyógyszerész, két lánya pedagógus, akik után három unokája és egy dédunokája van. Máig hálás azért a sok szeretetért, amit a paksiaktól kapott. Dr. csók Sándor egészsége kiváló, naponta levezet Dunaszentgyörgyre. A hosszú élet titka szerinte a boldogság, amely sok részletből tevődik össze, mint a munka, az emberek szeretete.