Jó napot, mi újság? – Kirchkeszner Csaba

Gimnazista volt, amikor a Paksi Hírnök olvasóival együtt jómagam is megismerhettem Kirchkeszner Csabát. A Budapesten élő paksi fiatalember ma már a kémia tudományok doktora.

Kirchkeszner Csaba. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Havonta egy-két alkalommal meglátogatja Pakson élő szüleit, s ez jó alkalom arra, hogy kimenjen a Duna partjára, ami ma is a kedvenc helye. Kirchkeszner Csaba szerint Budapesten is vannak nagyon szép szakaszai a Duna-partnak, de neki itthon jobban tetszik, mert természetközelibb. A folyóhoz köti az a vízminősítő monitoringrendszer is, amelynek kifejlesztésével felhívta magára a figyelmet egy nemzetközi középiskolai tehetségkutatón. Csaba az International Conference of Young Scientists-en (ICYS) 2010-ben Balin, 2011-ben Moszkvában képviselte hazánkat környezettudományi témában, mindkétszer bronzérmes lett. A következő évben már egyetemistaként részt vett a magyar csapat felkészítésében, öt éve a verseny nemzetközi környezettudományi zsűrijének tagja. Néhány hete pedig a kémia tudományok doktora lett. Témája az „Adalékanyagok kioldódásának vizsgálata polipropilén-alapú, élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokból”, amit a közérthetőség kedvéért máris megmagyaráz: élelmiszercsomagoló anyagokról és az azokból a minden napi élelmiszereinkbe kioldódó kémiai vegyületekről van szó, ami, ahogyan fogalmaz, hot topic, nemzetközi szinten számos botrány volt emiatt. Magyarországon viszont ezzel csak az ő kutatócsoportjuk foglalkozott.

A doktori képzést az ELTE-n végezte Csaba, ahol a kémia alapszakos diplomáját is szerezte 2014-ben, a kitüntetéses mester diplomáját pedig a BME vegyészmérnök képzésén, ahol a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kiváló Hallgatója címet is elnyerte. A doktori mellett még arra is maradt energiája, hogy atomerőművi üzemeltetési szakmérnök, majd pedig energiatermelési szakmérnök diplomát szerezzen. – Mindig érdekeltek az atomerőművek, megörültem, hogy indul egy átfogó, alapozó képzés – indokolja a lehető legtermészetesebben. Másfél éven át dolgozott a paksi atomerőmű fenntartásáért felelős államtitkárság elemző csapatában nukleáris tanácsadóként. Itt foglalkozott hidrogéntechnológiával, illetve azzal, hogyan lehetne Magyarországon a nukleáris kutatást előmozdítani a Paks II. beruházás kapcsán. Előzőleg az Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium munkatársa volt, majd átnyergelt a Műegyetem Környezeti Mikrobiológia és Biotechnológia Kutatócsoportjába, ahol szennyezett és leromlott minőségű talajok javítására dolgozott ki egy innovatív bioszenes talajjavítási technológiát.

Jelenleg a korszerű spektroszkópiai és kromatográfiás analitikai műszerek, valamint optikai és elektronmikroszkópok forgalmazásával foglalkozó UNICAM Magyarország Kft.-nél dolgozik. Mint mondja, olyan precíziós analitikai és képalkotó műszereket forgalmaznak, amelyek többek között a környezetanalitikában, környezetvédelemben, és az ő régi, kedvenc témájában, a vízminősítésben vagy éppen a gyógyszeriparban, sőt még az atomerőművek vegyészeti osztályain is meghatározó szerepet töltenek be. Mint gázkromatográfiás és tömegspektrometriás termékspecialista abban segít, hogy az adott mérési feladatra megtalálja azt az analitikai műszert, ami célzottan az adott mérési és analitikai kémiai probléma megoldására a legmegfelelőbb és megbízható mérési adatokat eredményez. Mint mosolyogva megjegyzi szokták őket diplomás kereskedőnek titulálni, de ő abszolút jól érzi magát, mert minden napja más, mindennap másfajta tudományos problémával kell megküzdenie, ami őt inspirálja.

A munka mellett másik szenvedélye az oktatás. Egy éve tanít a Dunaújvárosi Egyetemen, főleg nukleáris témákat: atomerőművi termodinamikát és vegyészetet, hidrogéntechnológiát. – A legbonyolultabb dolgot is szeretem gyakorlatiasan, az alkalmazott tudományok oldaláról megközelíteni. Ez elég sokszor kihívást jelent, de sokkal egyszerűbben el lehet magyarázni a hallgatóknak, és ők könnyebben megértik – fejtegeti. Ilyenek voltak az ő témavezetői és mentorai, az oktatás szeretete tőlük ered, de nagyon sok inspirációt kapott három, hazánkban méltán híres fizika és kémia tankönyvírótól (dr. Wajand Judit, dr. Rajkovits Zsuzsanna, dr. Rózsahegyi Márta), akikkel ma már baráti kapcsolatot ápol.

A kutatómunkát nem szeretné végleg feladni, nagy álma létrehozni egy kutatócsoportot, és valami olyasmivel foglalkozni, amiben egyszerre van jelen a környezetvédelem és az energetika. S hogy honnan ez a szűnni nem akaró érdeklődés a környezet, a természet iránt? – Először ornitológiával kezdtem foglalkozni Pakson, a Deák iskolában, ahol Schmidt Klára tanárnő tartott szakkört, szervezett nekünk madárgyűrűzést. Ott kezdődött a környezetvédelem fontossága, a természetszeretet – árulja el.

Megjelent a Paksi Hírnök 2024. március 8-i számában.