Átadták a Paks Város Környezetéért kitüntetést

– Városunkban mindig megkülönböztetett figyelmet kapott a környezetvédelem és környezeti tudatosság, legyen szó középületeinkben, intézményeinkben elvégzett beruházásokról, fejlesztésekről, városi zöldfelületek ápolásáról, bővítéséről – kezdte köszöntőjét Szabó Péter polgármester a Paks Város Környezetéért kitüntetés átadó ünnepségén. Kiemelte: büszkeséggel tölt el az is, hogy az elmúlt öt esztendőben óriási lépéseket tettünk azért, hogy Paks fenntartható módon alakuljon valódi zöldvárossá.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

– Az e területen végzett eredményes erőfeszítésinket most már több díj is visszaigazolja. Tavaly a 30 ezer főnél kisebb lélekszámú települések között a 30. Virágos Magyarország versenyen első helyezést értünk el. Az elnyert díj nemcsak a sok szép virágról, gondozott parkokról és közterületekről, hanem a fenntarthatóságról és a megálmodott jövőnkről is szól. Ugyancsak tavaly elnyertük a Holnap városa díjat, melyet egy rangos, elismert tagokból álló bírálóbizottság adományozott városunknak, elismerve innovatív és környezetbarát beruházásainkat, mint például az elektromos közösségi közlekedés kialakítása, a kerékpárutak kiépítése, a faültetések, intézményeink energiaellátásában a megújuló energia egyre nagyobb aránya, a zöldfelületeik növelése, az intelligens játszóterek kialakítása, valamint a Duna-part egy részének felújítása. Itt említhetjük azt az 1,4 milliárd forint értékű beruházást is, mellyel elvégezzük óvodáink teljes körű energetikai célú felújítását – összegzett a polgármester, majd így folytatta: hisszük, hogy a jövőnket elődeink munkája, áldozata, a város iránti elköteleződése által kaptuk. – Mindez arra kötelez bennünket, hogy egy fenntartható, környezetbarát várost és városi környezetet hagyjunk gyermekeinkre. A város vezetése a jövőben is azért fog dolgozni, hogy az itt élőknek biztonságos, gyarapodó és mindenekelőtt egészséges környezetben megvalósuló életet biztosítson – húzta alá. Gondolatait így zárta: Köszönöm az önkormányzat munkatársainak, szakembereinek, képviselőinek az elmúlt öt évben végzett eredményes, áldozatkész munkáját, melynek minőségéről és eredményességéről a megítélt díjak árulkodnak. Gratulálok idei díjazottunknak is. Bízom benne, hogy a következő években is Önökkel együtt tehetünk azért, hogy Paks már ma a holnap városa legyen.

Szabó Péter a köszöntőjét követően átadta a Paks Város Környezetéért kitüntetést, amelyet ebben az esztendőben Seregély Erzsébet, a DC Dunakom Zrt. közterület-fenntartási részlegének vezetője vehetett át. A méltatásban elhangzott, hogy Seregély Erzsébet a Kecskeméti Főiskola kertészeti szakán, kertészmérnök végzettséget szerzett, majd éveken keresztül virágkötőként tevékenykedett, szépérzéke és növények iránti szeretete innen ered. 2019. június 1-jével nyert felvételt az önkormányzat tulajdonában álló DC Dunakom Zrt.-hez, ahol közterület-fenntartási részlegvezető lett, jelenleg közel 70 fő tartozik az irányítása alá. Ő és munkatársai gondoskodnak Paks területén belül a zöldfelületek és a szilárd burkolatú felületek tisztításáról, a növényültetési és növényápolási munkálatok elvégzéséről (ültetés, metszés, gallyazás, lombhúzás, fűnyírás, gyomirtózás, kapálás), a parkok és egyéb zöldfelületek rendben tartásáról. Seregély Erzsébet kollégáit segíti és támogatja, együtt gondoskodnak arról, hogy Paks folyamatosan szép, tiszta és rendezett legyen. Szakmai elhivatottsága, felkészültsége mindennap motivációt jelent a vele együtt dolgozóknak arra, hogy óvjuk, védjük, ápoljuk a természetet, közvetlen környezetünket. A természet szeretetére és tiszteletére tanít mindenkit, a betanuló kollégáknak személyesen mutatja meg a növényápolás minden fontos lépését. Folyamatosan képezi magát, tapasztalatot cserél és újító ötletekkel igyekszik fejleszteni a növények ápolását. Számos tényező hátráltatta (pl. viharos időjárás) már, de kitartóan hitt a saját és a vele együtt dolgozók munkájában, és a hivatallal együtt dolgozva oroszlánrészt vállalt abból a szakmai munkából, amelynek eredményeképp tavaly Paks városa első helyezést ért el a harmincezer fő alatti városok kategóriájában a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben. A verseny kapcsán készült kisfilm sokakat rádöbbentett, hogy mennyire szép és virágos környezetben élhetnek, mennyi gyönyörű növénycsoda veszi körül a paksiakat, melyet a rohanó mindennapokban eddig talán észre sem vettek, ám azóta látják, értékelik és megbecsülik a szép környezetet, mert tudják, hogy mennyi munka van mögötte. Ez a díj nemcsak a tavalyi évet dicséri, ez a díj hosszú és kitartó út eredménye, mely kapcsán a város évről évre fejlődött és szépült, ezt koronázta meg az elismerés. Kitartása és elhivatottsága, alázatos és magas színvonalú szakmai munkája elismerése a Paks Város Környezetéért kitüntetés.

Az ünnepségen a DC Dunakom Zrt. két munkatársa, Szakács Szilveszter és Bencze Sándor oklevelet és pénzjutalmat vehettek át hosszú évek óta tartó munkájuk elismeréseként. Szakács Szilveszter azt mondta, hogy közel harminc éve dolgozik a cégnél, kézi úttisztító. Nem számított az elismerésre, meglepte, de örül a megtiszteltetésnek, és köszöni a cégnek és az önkormányzatnak. Bencze Sándor elmondta, hogy 2006 óta dolgozik a cégnél, favágás, virágültetés, fűnyírás egyaránt szerepelt a feladatai között, sőt vízvezetéket is szerelt már. Szereti a munkáját, amit mondhatni, hivatásának tekint. Örül az elismerésnek, de mivel ez csapatmunka, a kollégák nagy része megkaphatta volna, ezért is köszönte meg az ő nevükben is.

A képen (b-j.) Bencze Sándor, Szabó Péter polgármester, Seregély Erzsébet részlegvezető és Szakács Szilveszter. Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal