Száztizenkilenc bor lett érmes a városi versenyen

Pakson termelt szőlőből, vagy paksi borász által készített borral lehetett nevezni a nagy múltú városi borversenyre. További feltétel volt, hogy a nevezett borból vagy borokból legalább száz literrel rendelkezik a készítője. Az idei versenyen Süli János, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy Pakson is egyre jobb borok készülnek, amihez a szekszárdi borvidékhez hasonlóan jók az adottságok.

Az április 18-i borversenyt Szabó Péter polgármester nyitotta meg, aki azt mondta, hogy a város szempontjából két dolog miatt is nagyon fontos a városi borverseny. – Egyrészt azért, mert kiváló borokat készítenek a gazdák, ezzel ápolják a helyi borkultúrát, a másik pedig amiért fontos, hogy itt választjuk ki a város borát, amit nemzetközi szinten is ajándékoz a város, így ezáltal is elviszik határainkon túlra városunk jó hírnevét.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Az idén nevezett 137 bort, ezen belül 47 fehérbort, 18 rozét, 8 sillert és 64 vörösbort négy bizottságban vették górcső alá a hagyományos húszpontos rendszerben, figyelték a borok illatát, ízét, zamatát, tisztaságát és az összbenyomást. Keller János, a szervező Paksi Hegyközség választmányának tagja elmondta, hogy ez a nevezési szám közepes aktivitásnak felel meg, hiszen volt már 105 és 180 nevezett bor is ezen a versenyen. Hozzáfűzte, hogy szerinte egyre kevesebben készítenek bort, és a többség vásárolt gyümölcsből készíti, mert gazdaságosabb, mint megtermelni hozzá a szőlőt. Kitért arra, hogy idén is meghirdették a város bora megméretést.

Az eredményhirdetést másnap tartották a Prelátus kúriában. Leber Ferenc alpolgármester egyebek mellett azt mondta, reméli, hogy az eredmények alátámasztják, hogy volt miért elküldeni a bormintákat a versenyre. Kiemelte, örömteli, hogy a Siller Nótakör fellépett, üde színfolt a művészeti tevékenységük.

Herczeg József borbíró, a bírálóbizottság tagja a város bora megméretésről úgy tájékoztatott, hogy eddig mindig vörösborból, most viszont fehérborból volt több. Utóbbiból nyolc fajta, közöttük is egy kiemelkedő, amelyet a hatfős bizottságból négyen soroltak az első helyre. Ezt a pinot blancot a bonyhádi Danubiana készítette paksi szőlőből. A második és harmadik helyen a Danubiana egy másik bora, és Hirczi Ferenc bora végzett. Vörösbor hét mérettetett meg, a város borának Szedmák István cabernet franc borát választották. Második lett Hirczi Ferenc merlot bora, és harmadik Szedmák István Dorottya Cuvéeje.

Keller János úgy értékelt, hogy hozták a borok az évjárattól elvárható eredményeket. A borok 86 százaléka tehát 119 lett érmes, a többi oklevelet kapott. A 47 fehérbor közül 5 arany, 14 ezüst, 4 bronz minősítést kapott. A 64 vörösborból 21 arany, 28 ezüst, 12 bronz minősítést ért el. A 18 rozéborból 4 arany, 10 ezüst és 3 bronz minősítést ért el, a sillerborok között aranyminősítésű nem lett, 1 ezüst és 7 bronz érem lett. Keller János kiemelte, hogy a 2023-as kiváló, de nehéz évjárat volt.

Hogy miért, ezt is megtudhatják a TelePaks kistérségi televízió közéleti magazinjából, amely elérhető a telepaks.net oldalon és a TelePaks YouTube-csatornán.