Jubileumot ünnepeltek a Paksi Városi Múzeumban

A Paksi Városi Múzeum alapításának 30. évfordulóját ünnepelték április 27-én. Az intézmény gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozással, tárlatvezetéssel, délután pedig előadással, kerekasztal-beszélgetéssel várta az érdeklődőket a jubileumi rendezvényre.

Családi és szakmai napon is részt vehettek azok az érdeklődők, akik ellátogattak április 27-én a Paksi Városi Múzeum alapításának harmincadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvényre. Délelőtt a családoké volt a főszerep, születésnapi emléklap nyomtatásával, faesztergálással, detektoros fémkereséssel, régészkedéssel, kézműves-foglalkozásokkal várták a látogatókat a múzeumban. A gyerekeknek lehetőségük nyílt tortadíszítésére, valamint vidám műsort adott a legendás Paprika Jancsi Bábszínház. A délelőtt a szülinapi torta közös elfogyasztásával zárult.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Délután szakmai program keretében kerekasztal beszélgetéssel elevenítették fel a múzeum alapítását, az elmúlt három évtized eseményeit, a múzeum jelenét és jövőjét. A beszélgetést dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna előadása nyitott, aki 25 évig volt a múzeum igazgatója. Elmondása szerint ez a több mint két évtized tele volt élménnyel, sikerrel és nehézséggel is. Az úton haladva, folyamatosan próbáltak igazodni az új trendekhez, hogy minél több látogatót tudjanak becsalogatni az intézménybe, és az új helyszíneket minél jobban ki tudják használni. A nyugalmazott múzeumigazgató szerint a múzeumnak fontos feladata, hogy úgy próbálja átadni, megtanítani a múltat, hogy az élményszerű legyen. Egyrészt fontos a hagyomány és kultúra őrzése, a tudományos tevékenység közvetítése, másrészt egy gyökértudat kialakítása, megerősítése is cél.

Dr. Fazekas Ferenc, a Paksi Városi Múzeum jelenlegi igazgatója felidézte, hogy már az 1980-as évek végén felmerült a múzeum létrehozásának igénye, köszönhetően a helytörténeti bizottság által összegyűjtött jelentős paksi emlékeknek. A múzeum létrehozásáról az elvi döntés ugyan már 1993-ban megszületett, de a hivatalos alapító okiratot 1994. április 26-án adta ki Paks Város Önkormányzata. A kőtárral és egy 1995-ben létrehozott Paks történetét bemutató állandó kiállítással kezdte meg működését a múzeum, amely aztán az évek alatt az épület rendebtételével, és a szakembergárda fejlesztésével tudott működni. Dr. Fazekas Ferenc szerint fontos mérföldkő volt még a múzeum történetében a Lussonium római romkert megnyitása 2003-ban, amely kiegészítette az első kiállítást. A rengeteg beérkező gyűjtésnek és az ásatásoknak köszönhetően – ideértve a 2009-ben megtalált és nemzetközi szinten is jegyzett „császárlábnak” – a múzeum mára már kétszázezres nagyságrendű gyűjteménnyel rendelkezik, amely indukálta azt is, hogy az intézmény 2015-2016-ban egy nagyobb épületbe költözhetett.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

Az eseményen részt vett Ódor János Gábor, a Szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke is, aki szerint a Paksi Városi Múzeum az elmúlt harminc évben bebizonyította, hogy helye volt, helye van, és a jövőben is helye lesz Paks és környékének életében.

Homolya János, Zenta község tanácsosa azt mondta, fontosnak tartja a testvértelepülések múzeumainak együttműködését, amelynek célja a hosszútávú, bővített, tudományos tevékenység is.

Leber Ferenc, Paks alpolgármester szerint ahhoz, hogy a gyökereinket megtaláljuk, és azokkal szembe is tudjunk nézni, szükség van a múzeum intézményére. A Paksi Városi Múzeum ezt a tevékenységet már harminc éve minden paksi családnak megadja, ezért Paks Város Önkormányzata a jövőben is támogatja őket ebben.

A múzeum születésnapi rendezvényre látogatókat, támogatókat, volt munkatársakat, a múzeum gyűjteményét hajdan megalapozó helytörténeti szakkör tagjait, a múzeumbarát kör tagjait, az épület felújításában részt vevő szakembereket, szakmai partnereket és mindazokat várták a jubileumi rendezvényre, akik tárgyak ajándékozásával gyarapították a múzeum gyűjteményét, segítették egy-egy kiállítás létrejöttét, vagy bármilyen módon részt vettek a múzeum működésében. A délutánt közös koccintással zárták.