Két kitüntetést adtak át az ünnepségen

– E két díj és a mögötte álló munka látszólag igen távol áll egymástól. Azonban, ha a város mindennapi életének szövetébe helyezzük, és egy közel húszezres lélekszámú város életének részeként szemléljük, akkor kiderül, hogy e területek sikeressége, valamint Paks mindennapi életében elfoglalt helyük közös irányba mutatnak. És még ha egészen távol is állnak egymástól, mégis ugyanazt bizonyítják. Nevezetesen, hogy Paks egy olyan hely, ahol mindenekelőtt fontos az itt élő emberek személyi és vagyonbiztonsága, testi és lelki egészsége, képességeik, tehetségük kibontakoztatása, fejlesztése – kezdte köszöntőjét Szabó Péter polgármester a Paks Város Közbiztonságáért és a Paks Város Sportjáért kitüntetések átadó ünnepségén.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Kiemelte, hogy ugyanakkor az is közös e két területben, hogy az elért eredmények alapján mindkettő a város egyértelmű sikertörténete, melyet a számok is bizonyítanak. – Hiszen egy tavaly publikált országos felmérés szerint a harmincezer főnél kevesebb lélekszámú települések között Pakson a legalacsonyabb az egy főre eső bűnesetek száma. Hiszem, hogy ez egy olyan egzakt eredmény, mely joggal tehet büszkévé mindannyiunkat, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy kellő tisztelettel fejezzük ki hálánkat és köszönetünket mindazoknak, akik napi munkájukkal, hivatástudatukkal elkötelezetten szolgálják és védik városunk polgárainak életét, személyi és vagyonbiztonságát. Köszönet és hála érte – húzta alá.

Beszélt arról, hogy városunk az elmúlt évben több, a budapesti agglomerációhoz tartozó települést is megelőzve elnyerte a Jövő Városa címet. – Ahogy nincs jövő közbiztonság nélkül, úgy egészség nélkül sem, aminek egyik legfőbb biztosítéka a rendszeres mozgás és sportolás. A paksiak életében mindig kiemelt helyen szerepelt és szerepel ma is a sport. Egyrészt a szabadidősport, melyet az önkormányzat is igyekszik minden eszközével támogatni. Még az idén rekortán borítást kap és teljesen megújul az ürgemezei futópálya, valamint a Kresz-park sportpályája is modern köntösbe öltözik. A Jövő Városaként természetesen nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelés támogatására is, tehát azok tehetségének és egészségének fejlesztésére, akik a jövőt és a holnapot jelentik városunknak. Bár ilyen felmérésről nem tudok, de ha lenne, akkor Paks biztosan dobogós helyen állna az egy főre jutó olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmek terén. Hiszen az alig húszezres városunk olyan sportolókkal büszkélkedhet, akik olimpián és más nagy világversenyeken paksiként nyertek gyönyörű érmeket, helyezéseket. És ez nem csak a fényes múlt, hanem a dicsőséges jelen is. Mi, itt Pakson nagyon büszkék vagyunk élsportolóinkra, akik közül jó eséllyel többen is képviselik országunkat és Paks városát az idei párizsi olimpián. De büszkék vagyunk az NB I.-es csapatainkra, különösen a futballistáinkra, akik az ezüstéremért és vele együtt a nemzetközi kupaindulás lehetőségéért is harcolnak. Büszkén jegyzem meg, hogy a Paksi FC, vagyis a magyar csapat az ország ötödik legnépszerűbb focicsapata, kétszázötvenötezer ember támogatja ma városunk focicsapatát – összegzett Szabó Péter, aki így zárta köszöntőjét: városunk nevében köszönöm minden Paks város sportjáért dolgozó edzőnek, pedagógusnak a sportklubok munkatársainak mindennapi munkáját, erőfeszítését és elért sikereit, eredményeit. További munkájuk, szolgálatuk végzéséhez kívánok mindannyiuknak jó egészséget, kitartó lelket és örömteli sikereket, mellyel tovább őrzik és gazdagítják városunk közösségének mindennapjait.

Ezt követően a két kitüntetés átadása következett. A Paks Város Közbiztonságáért díjat dr. Schütz Judit r. alezredes vehette át, a Paks Város Sportjáért díjat pedig Janóczkiné Kiszli Vanda, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosa.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A méltatásban elhangzott, hogy dr. Schütz Judit r. alezredes 2009. október 16-án közalkalmazottként került a Paksi Rendőrkapitányság állományába. 2010. április 1-jén került sor kinevezésére, és hivatásos pályáját a Paksi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán, mint segédelőadó, törzszászlósi rendfokozatban kezdte meg. Első tiszti kinevezésére 2012. június 1-jén került sor, a munkáját hadnagyi rendfokozatban, alosztályvezetőként folytatta tovább az igazgatásrendészeti osztályon. Osztályvezetői beosztásba 2013. november 1-jén került, és azóta is ebben a beosztásban látja el szolgálati feladatait. 2015. július 1-jén őrnagyi rendfokozatba lépett elő, majd 2018. november 1-jén soron kívül alezredesi rendfokozatba került. Eddigi pályája során eredményes munkája elismeréséül egy alkalommal főkapitányság vezetői tárgyjutalomban részesült. Ezen felül egy alkalommal soron kívüli előléptetésére is sor került. Az elmúlt években teljesítménye alapján kivételes minősítést kapott. Dr. Schütz Judit r. alezredes határozott egyénisége, széles körű műveltsége, céltudatossága alkalmassá teszi az osztályvezetői feladatok magas színvonalon történő ellátására. Hivatástudata példaértékű. A feladatok megoldásában, szervezésében kezdeményezően lép fel, segíti a fiatalabb munkatársak munkáját, a pályakezdők beilleszkedését, szakmai fejlődését. Munkatársai bármikor számíthatnak önzetlen segítségére, szaktudására, tapasztalatára. Az igazgatásrendészeti terület szerteágazó, ezen szolgálati ághoz fordulnak a megfelelő engedélyekért mindazok, akik lőfegyvert kívánnak tartani, gáz- és riasztófegyvert szeretnének viselni, vagy pirotechnikai eszközöket legálisan kívánnak felhasználni. Ezeken felül eljárnak a rendőrség hatáskörébe tartozó szabálysértések miatt is. Ezen feladatok ellátása során munkatársaival a város polgárainak széles körével kerülnek napi kapcsolatba. Dr. Schütz Judit számára fontos az állampolgárok megelégedettsége. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ügyekben szakmailag megalapozott döntések szülessenek, és az állampolgárok megelégedetten távozzanak. Eddigi több mint 13 éves rendőri pályája során folyamatos példamutató hozzáállással végezte munkáját.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A méltatásban elhangzott, hogy Janóczkiné Kiszli Vanda 1993. december 27-én született Szekszárdon. Tősgyökeres paksi, itt végezte iskolai tanulmányait a Balogh Antal Katolikus Iskola és Gimnáziumban, majd utána a Szegedi Egyetem hallgatója lett. 2004-ben kezdett el kajakozni Pakson, az Atomerőmű Sportegyesületnél. 2010-ben első világversenyén Spanyolországban K2 női ifjúsági kategóriában ezüstérmet szerzett. A Kazanyban megrendezett 2013. évi nyári universiaden júliusban – a szegedi egyetem hallgatója volt akkor – K1 500 méteren a nyolcadik, K4 200 méteren és a K4 500 méteren hatodik lett. 2013 augusztusában a kolumbiai Caliban megrendezett világjátékokon K1 26 km-en ezüstérmes lett. A győri 2015-ös maratoni kajak-kenu világbajnokságon az U23-asok versenyében K1 22 km-en aranyérmet szerzett, a felnőttek versenyében pedig K1 26 km-en, a hatodik helyen ért célba. A dél-afrikai Pietermaritzburgban rendezett 2017-es maratoni kajak-kenu világbajnokságon K1 26 km-en ezüstérmes, K2 26 km-en aranyérmes lett. 2018 és 2023 között 20 aranyérmet és 5 ezüstérmet szerzett számos Európa-bajnokságon, világkupán és világbajnokságon. Vanda elhivatottsága, kitartása és akarata egészen gyermekkorától végig kísérte az életét. Eredményeivel mindig méltón képviselte nemcsak Paks városát, hanem egész Magyarországot is.

Az esten a Hesz Ádám Akusztik adott műsort.