Szimbiózis a város és a két atomerőműves cég között

Úton van Paksra az új atomerőmű legnagyobb berendezése, az olvadékcsapda. Ha ez megérkezik, az itt élők is érzékelik, milyen robusztus blokkok épülnek Pakson. Minderről Jákli Gergely elnök- vezérigazgató beszélt a Közélet közelről című műsorban. Azt is elmondta, hogy szimbolikus pillanat volt a reaktortartály gyártásának kezdete is, amelyen Szabó Péter polgármesterrel együtt vettek részt, akárcsak a TelePaks közéleti magazinjában.

Forrás: TelePaks

A két új blokk kiszámítható jövőképet és hosszú távú perspektívát nyújt a városnak, amire a paksiak és a környékbeli vállalkozók is építhetnek – fogalmazott a Közélet közelről című magazinban Jákli Gergely. A Paks II Zrt. – az elnök-vezérigazgató szavai szerint – gyakorlatilag szimbiózisban él a Paksi Atomerőművel. – Felelőtlenség lenne Paks II.-t a negyven év tudást és nukleáris kompetenciát felhalmozó, biztonságosan és magas hatékonysággal termelő Paksi Atomerőmű tapasztalata nélkül üzembe állítani. A két épületet egy kerítés elválasztja ugyan, de a gondolkodásunkban ezt a kerítést nem szabad fenntartanunk – hangsúlyozta. Azt mondta, hogy az új blokkok építésénél figyelembe veszik a meglévők továbbüzemeltethetőségét, míg az újabb üzemidő-hosszabbításnál pedig tekintettel lesznek az építkezésre. Jákli Gergely szavai szerint a későbbiekben meg kell találniuk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek – tekintettel az Európai Unió két társaságot különválasztó döntésére – lehetővé teszik a kooperációt. Az elnök-vezérigazgató szavai szerint nemcsak a Paksi Atomerőművel, hanem a városvezetéssel is szoros az együttműködés. Azt mondta, a Paks II. Zrt. prioritást élvező, városi infrastruktúrát érintő feladata, hogy tompítsa a beruházás hatásait, figyelemmel az itt élőkre. A cégvezető arra számít, hogy az erőmű építéséhez és üzemeltetéséhez érkező magasan kvalifikált szakemberek megjelenése bevonzza majd a vállalkozókat. – A mérnökök, a fővállalkozó felső vezetői szeretnének részei lenni a város vérkeringésének, a mi felelősségünk pedig az, hogy az igényeikről tudjon a vállalkozói közösség. A megjelenő új vásárlóerő komoly lehetőséget jelent a paksi vállalkozók számára, akik alacsony kockázat mellett magas megtérülésű beruházásba foghatnak – vázolta. Arra is kitért, hogy a nagy létszámú, rövidebb ideig az építkezésen dolgozók számára a munkaterület szomszédságában alakítanak ki átmeneti munkásszállást, ahol minden a napi ellátásukhoz, igényeikhez és a minőségi szabadidő eltöltéséhez szükséges szolgáltatást biztosítanak. A munkások így egyrészt gyakorlatilag gyalogosan eljuthatnak majd a területre, másrészt a megjelenő tömeg alapvetően nem terheli majd a város infrastruktúráját.

Szabó Péter arról beszélt, hogy folyamatos az információáramlás a város és a Paks II. Zrt. között, és a városfejlesztés tekintetében nagyon jó az együttműködés a kormánnyal is. A polgármester úgy véli, a város hosszú távon profitál majd a beruházásból ugyanúgy, ahogyan a négy működő blokk létesítésének idején. Hozzátette: a helyi vállalkozásokat szeretné helyzetbe hozni a városi infrastrukturális beruházásoknál. Jákli Gergely megerősítette, hogy számos városfejlesztési igényt közösen tudnak előterjeszteni a kormányzat felé. Példaként említette az ivóvízhálózat fejlesztését.

A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy habár a beruházás alvállalkozóit a kivitelezési szerződés értelmében túlnyomórészt az orosz fővállalkozó tenderein választják ki, a helyi vállalkozások számára is új lehetőségek nyílhatnak meg. Egyrészt a Paks II. Zrt.-nél is vannak kisebb volumenű munkálatok, amelyeket nagy arányban nyernek el helyi cégek. Másrészt, mint kiemelte, hiába folyik a projekt Pakson, maga a beruházás nemzetközi: orosz fővállalkozóval és nyugati beszállítókkal, és ebben szerepet vállalni jó ajánlólevelet jelent. – Ha Pakson sikerül referenciát szereznie egy vállalkozásnak, akkor Európa-szerte megnyílik számára a piac – mondta Jákli Gergely.

A műsorban arról is szó esett, hogy nagyságrendileg nyolcszáz tételből álló technológiai sor vezet az atomerőmű-beruházásoknál ikonikusnak számító első betonöntéshez, amelyre a tervek szerint még idén sor kerülhet. Az elnök-vezérigazgató szavai szerint fontos epizód lesz az első és egyben legnagyobb berendezés, az olvadékcsapda Paksra érkezése még ezen a nyáron. Hasonlóképpen ikonikus lesz majd az első fűtőelemek megérkezése – mondta Jákli Gergely a Közélet közelről című műsorban, amely megtekinthető a TelePaks YouTube-csatornáján és a telepaks.net oldalon.