Nyílt napot és gyermeknapot rendezett az RHK Kft.

Számos programelem közül válogathattak a látogatók Bátaapátiban az idei nyílt nap és gyermeknapon. A gyerekeket többek között kézműves-foglalkozás, arcfestés, lufihajtogatás és gokart várta. Délelőtt a MintaPinty zenekar fellépését is megtekinthették. Közben a felnőttek a tároló mindennapjait ismerhették meg, a tájékoztató alkalmával kézbe vehettek egy több százmillió éves gránitdarabot is, ilyen anyagból van az a hatalmas tömb, aminek szívében kialakították a tárolókamrákat.

Rutinos mozdulatokkal egy bohóc hajtogatta a lufit a legkisebbeknek, akik alig egy perc várakozás után kézbe vehették az alkotást. A Nemzeti Radioaktív-hulladék Tároló (NRHT) udvarán idén is várták a fiatalokat a hagyományos gyereknapra. A hatalmas rendezvénysátorban kézműves-foglalkozás, arcfestés és gyermekkoncert is garantálta a szórakozást. A sátor szomszédságában pedig gokart is a kikapcsolódást szolgálta.

Forrás: TelePaks

Míg a gyermekek játszottak, szüleik a Nemzeti Radioaktív-hulladék Tároló mindennapjairól gyűjthettek információt. Kézbe vehették azt a több százmillió éves gránittömböt, amellyel azonos anyagban alakították ki a kamrákat. A tájékoztatón elhangzott, hogy a kőzet mintegy tízezer évre képes elzárni a radioaktív izotópot.

A nyílt nap és gyereknap szinte mindig nagy népszerűségnek örvend. A cél az elmúlt évek során nem változott – mondta dr. Radó Krisztián. Az NRTH telephelyvezetője kifejtette, hogy a civilek egészen közelről ismerhetik meg a tárolóban alkalmazott technológiát, szakmai kíséretet biztosítva a mélyben, saját szemükkel győződhetnek meg a biztonságos tárolásról.

Forrás: TelePaks

Az RHK Kft. kiemelt hangsúlyt fektet a tájékoztatásra. 2023-as beszámolójuk részletezi, hogy Bátaapátiban a legfontosabb feladat az elmúlt évek folyamán az újfajta, úgynevezett kompakt hulladékcsomagok végleges elhelyezésére való áttérés volt. Helyet és jelentős mennyiségű pénzt is megtakarítanak ezzel az innovációval. Az új technológiát alkalmazva tavaly nyáron történt meg az első 17 darab kompakt csomag beszállítása.