A Roszatom a harbini VIII. Orosz-Kínai Expón mutatta be a legújabb fejlesztéseit

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Han Cseng kínai alelnöknek mutatta be a Harbin városában megrendezett Orosz-Kínai Expón az atomenergetikai együttműködés eredményeit.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója tájékoztatja Han Cseng kínai alelnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Forrás: Roszatom

– Az elmúlt 25 évben magas szintre sikerült emelni a Roszatom és kínai partnereinek együttműködését, amelynek nyomán a szerződéses kötelezettségek összege mára meghaladja a 23 milliárd dollárt. A kínai Tianvan Atomerőműben megvalósult négy blokk üzemi mutatóit tekintve ma a világ leginkább hatékony egységei közé tartozik. További két telephelyen négy atomerőművi blokk épül – közölte Alekszej Lihacsov, hozzátéve, hogy a Roszatom a nukleáris üzemanyagciklust tekintve fejlett megoldások egész sorával rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy nukleáris üzemanyagot, illetve a nukleáris üzemanyagciklushoz kapcsolódó egyéb termékeket szállítson Kína növekvő atomerőműparkja számára.

A Roszatom vezérigazgatója azt is elmondta, hogy külön is azonosítottak a stratégiai partnerség terén ígéretes lehetőségeket, beleértve a jövő 4. generációs atomreaktorainak fejlesztését, valamint a nukleáris medicina terén megvalósuló projekteket.

Alekszej Lihacsov a nukleáris projektek mellett számos más, a technológiai szuverenitás növelését célzó lehetőséget is felvázolt, köztük a logisztikai területet, mint az egyik vezető ágazatot. Ennek kapcsán bejelentette az Északi-tengeri hajózási útvonal fejlesztésével foglalkozó albizottság létrehozását az orosz-kínai kormányközi bizottság keretén belül, amelyet Li Hsziao-penggel, a Kínai Népköztársaság közlekedési miniszterével közösen vezet.

– 2023-ban az Oroszország és Kína közötti északi-tengeri útvonalon 2 millió tonna volt a tranzitforgalom – mondta Alekszej Lihacsov, hozzátéve, hogy ez a mennyiség több mint hússzorosára növekedhet, és 2030-ra elérheti az 50 millió tonnát. Közölte továbbá, hogy az Északi-tengeri hajózási útvonal fejlesztése érdekében számos infrastrukturális projektben is együttműködik a Roszatom kínai partnereivel.

Forrás: Roszatom