Tesztekkel garantálják a biztonságot a Paks II. projektben

A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át.

A Paks II. Atomerőmű építése az atomenergiára jellemző filozófiának megfelelően zajlik: a minőség-ellenőrzés és a minden szabványnak, előírásnak megfelelő eredmény érdekében végzett tesztek az első fázistól a munka elválaszthatatlan részét képezik. Már a terület-előkészítési munkák során alkalmazzák azt a gyakorlatot, aminek lényege, hogy minden jelentősebb tevékenységet megelőzően tesztet végeznek. Így történt a terület-előkészítés keretében épült résfal és a talajszilárdítási tevékenység esetében is. A tesztek eredményeit az Országos Atomenergia Hivatal is vizsgálta és ezek ismeretében adta meg az építési engedélyeket.

Az 5. blokk alaplemezének modellje. Fotó: Paks II. Zrt.

Nemrégiben az eredetivel megegyező méretű modellen tanulmányozták az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást is. A szakemberek egy úgynevezett „mock-up” tesztet végeztek el, vagyis 1:1 arányban megépítették a reaktorépület alaplemezének mintegy 4×8 méter alapterületű, 3 méter vastagságú részletét. Az Országos Atomenergia Hivatal szakértőinek jelenlétében zajló eljárás során azt vizsgálták, hogy miként viselkedik az anyag, milyenek a beton műszaki paraméterei, a terülés, a homogenitás, a stabilitás, hogyan sikerül a térrészek kitöltése. Az alaplemez modelljének elkészítéséhez megelőzően készült egy kisebb, pre-mock-up betontömb is az esetleges hibák, hiányosságok feltárására – vagyis ez esetben a tesztet is megelőzte egy teszt.

Az elvégzett sikeres mock-up teszt csak az egyike annak a mintegy nyolcszáz lépésnek, ami kivétel nélkül előfeltétele az 5. blokki alaplemez kivitelezésének. Ez, vagyis az első beton kiöntése azért számít szimbolikus lépésnek, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ettől a pillanattól, tehát a nukleáris sziget alapteste kiöntésének megkezdésétől minősíti építés alatt állónak a nukleáris létesítményt. A munka a tervek szerint az 5. blokki nukleáris sziget vezénylőépülete alatti alaplemez elkészítésével kezdődik majd.

Jól jellemzi a projektben tapasztalható biztonságtudatosságot az is, hogy az 5. blokki zónaolvadék-csapda gyártásakor a berendezéshez tartozó nyolc olvadószelep mellé két további szelepet elkészítettek annak érdekében, hogy igazolják, a szelepek szükség esetén az előírt hőmérsékleten kezdenek leolvadni. Az atomerőmű szívének számító reaktortartály gyártása is kiváló példa: a tartály egyes elemeiből a véglegessel teljes mértékben megegyező próbadarabokat készítenek, amiket a berendezés elkészülte előtt Paksra szállítanak majd, hogy a helyszínen lepróbálhassák a későbbi munkafolyamatokat, például a hegesztést. A gyártási folyamatot a helyszínen rendszeresen ellenőrzik a Paks II. Zrt. és az OAH szakemberei, a tartály összességében mintegy hétszáz minőségellenőrzésen esik majd át. Maga a biztonság már a tervezőasztalnál kezdődik, hiszen ebben a fázisban határozzák meg a kiemelt biztonsági, visszatartási pontokat. E minőségtervben rögzített pontokat alapul véve követik nyomon folyamatosan a reaktortartály gyártását. Ez a biztonsági filozófia, biztonságtudatos szemlélet jellemzi az atomerőmű létesítésének teljes folyamatát.

A Paks II. Zrt. szakemberei a reaktortartályt gyártó szentpétervári üzemben. Fotó: Paks II. Zrt.

(X)