A magyarországi németek kitelepítésére emlékeztek

Megemlékezést tartott a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat a paksi és a dunakömlődi németek elűzetésének 78. évfordulója alkalmából június 2-án Dunakömlődön a kitelepítési emlékműnél. A megemlékezésen közreműködtek a Roger Schilling Zenekar és a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

A Roger Schilling zenekar koncertjével kezdődött a paksi és dunakömlődi németek elűzetésének 78. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezés. Féhr György, a szervező Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte, hogy Pakson az 1946-os németországi kitelepítések a KSH adatai szerint összesen 15 főt érintettek. Ezzel párhuzamosan Dunakömlődön ugyanebben az évben május 28-án és 29-én a lakosság 98 százalékát telepítették ki.

A kitelepítési emlékművet a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából avatták fel Dunakömlődön 2016-ban. A hármas kereszt szakrális jelképként a szentháromságot, míg világi jelentésében az elhurcolt és itt maradt magyarországi németek közösségét jelképezi a közös haza összetartó ereje alatt. Jelképezi ugyanakkor a kitelepített sváb családokat is, mert jellemző volt, hogy anya két gyermekkel ment, ugyanis az apa vagy hadifogságban volt, vagy elhurcolták málenkij robotra.

A megemlékezésen közreműködtek a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanulói is. Ezt követően Fitt Szabolcs, a Dunakömlődi Római Katolikus Plébánia akolitusának beszéde után megkoszorúzták a kitelepítési emlékművet, majd emlékmisét tartottak a dunakömlődi Szent Imre templomban.