Időmérő edzéssel avatták fel az új paksi pumpapályát

Megközelítőleg negyven sportoló, köztük amatőrök részvételével zajlott az első rendezvény a város által építtetett pumptracken. A kanyarokon és hullámokon négy kategóriában zajlott az időmérő edzés június 2-án. A Fanatix MTB Club által biztosított fotocellás rendszernek köszönhetően bárki ezred másodpercre pontosan megtudhatta, hogy milyen gyorsan tudja teljesíteni a kört.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

Kerékpárosok, rolleresek, gördeszkások és görkorcsolyások is választhatják immár az új sportolási lehetőséget, az Ürgemezei Pihenőparkban hivatalosan is megnyitott paksi pumpapályát. Az aszfaltozott pályán hullámok és kanyarok követik egymást. Ezeken átvezetve a guruló eszközöket a testsúly folyamatos áthelyezésével lehet felgyorsítani.

A város önkormányzata méltóképpen kívánta felavatni az új létesítményt, ezért egy időmérő edzést tartottak. A szekszárdi Fanatix MTB Club jóvoltából egy fotocellás rendszer került a pályára, amivel ezred másodpercre pontosan mérhető volt, hogy ki, milyen gyorsan tudja teljesíteni a kört. Az időmérő edzésen a roller, bmx, mountain bike és görkorcsolya kategóriákban közel negyvenen vettek részt. A fiatalok mellett az 1943-as születésű Bősz Fülöp paksi lakos is teljesített mért kört a rolleresek között.

A rendezvényen Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy nemcsak sportolási lehetőségként, hanem új közösségi térként is funkcionál a pálya. A városvezető bízik abban, hogy mindenki betartja majd a szabályokat, és felveszik a bukósisakot a gyerekek a gyakorlások alkalmával is. A projekt egyébként tartalmazta még használati útmutató kihelyezését, napelemes közvilágítás kiépítését és térköves járda építését. Hamarosan hat pad is a látogatók rendelkezésére áll.

Egy kis méretű gyakorló pumpapálya is készült a beruházásban. Az alacsonyabb kanyarokon és hullámokon a kisgyermekek akár futóbiciklivel is el tudják sajátítani az alapokat. A kivitelező ajánlása szerint ez a nyomvonal a 2-7 éves korcsoportnak való.

A kiváló hangulatú, zenés pályaavató rendezvényen fény derült a körrekordra is, mountain bike kategóriában a szekszárdi Auth Péter 14,050-es idővel zárt az élen. A legjobban teljesítő, nem profi versenyző résztvevők az önkormányzat jóvoltából városi ajándékcsomagot vehettek át.