Választási kisokos

Fotó: Babai István/illusztráció

Június 9-én lesz az önkormányzati választás és az Országgyűlés döntése nyomán ezen a napon lesz az európai parlamenti választás is. A szavazóhelyiségek reggel 6 órától este 19 óráig lesznek nyitva.

Pakson a következőkről szavazhatunk: a település polgármestere, a település képviselő-testületének tagjai, a Tolna vármegyei közgyűlés tagjai, a nemzetiségi önkormányzati képviselői (az előzetesen regisztráltak), valamint az Európai Parlamentbe (EP) küldendő magyar képviselőkről.

Hogyan szavazunk?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még a voksolás előtt levélben értesítette a választójoggal rendelkező polgárokat, hogy hogyan szerepelnek a névjegyzékben, és azt is megírták, hogy június 9-én melyik választókerületben, és azon belül melyik szavazókörben szavazhatnak, ami általában egy lakóhelyünkhöz közel lévő közintézmény, iskola, könyvtár, stb. Ezt az értesítőt nem árt magunkkal vinni a szavazás napján, hiszen gyorsabban megtalálnak minket a névjegyzékben, de akkor sincs gond, ha enélkül megyünk, ugyanúgy szavazhatunk. A helyszínen feltüntetik a szavazókör számát a bejáratnál és az egyes szavazóhelyiségeknél is. A szavazásra magunkkal kell vinni egy azonosításra alkalmas érvényes, fényképes igazolványt (ez lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély) és lakcímkártyát. Ezek alapján ellenőrzik, hogy szerepelünk-e a választási névjegyzékben, és lakcímünk alapján az adott szavazókörbe tartozunk-e. Aki bizonytalan, hogy helyileg hova kell mennie szavazni, használja a szavazóhelyiség-keresőt a valasztas.hu oldalon.

Hányféle szavazólap lesz?

Az önkormányzati választás kapcsán három szavazólapot kapunk (polgármester, képviselő, vármegyei lista), a regisztrált nemzetiségi választópolgárok ezen felül nemzetiségi szavazólapo(ka)t is. Ezek eltérően nézhetnek ki, eltérő színűek lehetnek, de minden pontos instrukció rajta lesz a lapokon. Az EP-választáshoz egyetlen, széles szavazólap tartozik, ezen egymás melletti oszlopokban szerepel az induló pártok neve, ugyanis itt pártokra szavazunk. A pártok sorrendjét korábban sorsolással határozta meg a Nemzeti Választási Bizottság. Minden oszlopnak sorszáma van, és megtalálható benne az adott párt emblémája, neve, a listájának első öt jelöltje, és természetesen egy üres karika, amibe az X-et lehet írni. Akiket az EP-listán megválasztunk, azok a képviselők fogják képviselni hazánkat az EU parlamentjében. Minél jobban szerepel egy párt az EP-választáson, annál több jelöltje kap mandátumot az Európai Parlamentben. Magyarországról összesen 21 képviselő juthat be az EP-be. A megválasztott képviselők öt évre kapnak mandátumot.

A vármegyei képviselőket szintén listák alapján választjuk. Minden induló jelölőszervezetnek lesz egy képviselőjelöltekből álló listája. Ezek közül egyet választhatunk, és a szavazatok száma alapján dől majd el a közgyűlés összetétele.

Polgármester esetében csak egyetlen személyt lehet választani az induló jelöltek közül. A helyi képviselőjelöltek esetén a 10 ezer fő feletti településeket több részre (úgynevezett választókerületekre) osztják, és minden ilyen választókerületben egy főt lehet választani az ott induló jelöltek közül.

Mozgóurnát június 9. délig lehet kérni!

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazás napján, június 9-én 12 óráig lehet benyújtani.

További információk: www.valasztas.hu