Átadták a Tomori Pál Duna-hidat

Elkészült a Tolna és Bács-Kiskun vármegyéket összekötő új Duna-híd. A fejlesztés az eddigieknél jelentősen rövidebb közúti összeköttetést teremt a két kistérség között, Kalocsa és Paks között a menetidő a korábbi 40-50 percről körülbelül 15 percre csökken. Az átadóeseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere és Szabó Péter, Paks polgármestere.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A 2021. év elején megkezdődött beruházás – az 512. sz. főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti új szakasza – az 51. sz. főutat köti össze a 6. sz. főúttal és az M6 autópályával.

A projekt részeként egy 2×1 sávos, 946 méter hosszúságú és 10 támaszú új Duna-híd épült. A kivitelező a híd alépítményei (beleértve az alapozást is) és felszerkezetei készítése során közel 28 ezer köbméter betont épített be, az összeszerelt acélszerkezet súlya pedig meghaladja az 5 ezer tonnát. Emellett 418 km hosszúságban szerelték be az extradosed és belső feszítő kábeleket. A vízépítési műtárgyakba és pillérvédelembe 82 ezer tonna beépített kő került. A híd megvalósításához szerteágazó munkára, rengeteg szakág és szakember tökéletesen összehangolt együttműködésére volt szükség.

A fejlesztés részeként az új Duna-híd előtt a főút átvezetését biztosító egy-egy előregyártott vasbetongerendás kerethíd is épült.

A hídhoz kapcsolódik az 512. sz. főút Kalocsa és Dunaszentgyörgy közötti 11,5 km hosszú, 2×1 sávos új nyomvonalú szakasza, valamint az 5106 j. út megmaradó részén egy 1,1 km hosszú burkolatfelújítás is.

Ez a projektelem 5 új körforgalom megépítését is tartalmazta: a Paksot Gerjennel összekötő, újonnan megépülő 5124 j. út keresztezésénél, a Dunaszentgyörgyöt Faddon át Tolnával összekötő 5112 j. út keresztezésénél, valamint a 6. sz. főút Paks és Szekszárd közötti szakaszának keresztezésénél, a Kalocsa északi összekötő útnál és Dunapataj–Foktő–Kalocsa összekötő út csatlakozásánál. Utóbbi körforgalmú csomópont építése jelenleg is zajlik, várhatóan év végén adják át.

A Kalocsa–Paks új Duna-híd fejlesztéshez tartozott a 2023 májusában átadott 11,2 kilométer hosszú kétsávos útszakasz is, mely Paksot és Gerjent köti össze.

A beruházások részét képezte a főúthoz kapcsolódó kerékpárútszakaszok és az ingatlanok megközelítését szolgáló szervizutak, földutak megvalósítása is.

Az új főút megépítése a Duna két partján lévő területek összekapcsolásával komoly gazdaságélénkítő hatást fejthet ki. Az ily módon várhatóan megélénkülő forgalom számára jelentősen módosulni fog az utazási idő, hiszen Kalocsáról mint a térség jelentős nagyvárosától jelenleg 40 perc alatt lehet eljutni az M6 autópályáig, illetve a Duna által elválasztott Kalocsa és Paks között is egy óra körüli menetidővel kellett számolni. Az új létesítmények használatával a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken.

Fotó: Babai István/Paksi Polgármesteri Hivatal

A fejlesztés az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósult meg hazai forrásból. A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésnek összértéke nettó 92 milliárd forint.

Forrás: Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóközleménye

Az ünnepélyes átadásról a TelePaks Híradójában (a videó megtekintéséhez kattintson a képre):

Átadták a Tomori Pál Duna-hidat