Hetven éve helyezték üzembe a világ első atomerőművét

Hetven évvel ezelőtt az oroszországi Obnyinszk városában helyezték üzembe a világ első atomerőművét. Noha az 5 MW nemcsak mai, de akkori mércével mérve is kis teljesítménynek számított, a világ első atomerőművének elindítása korszakos jelentőségű volt, miután először állították a világon az atomenergiát az energiatermelés szolgálatába.

A jeles évforduló alkalmából a Kaluga megyei Obnyinszkban nemzetközi szakmai ifjúsági fórum kezdődött egyetemisták, doktoranduszok és az atomenergetikában tevékenykedő fiatal szakemberek részvételével – száz ország képviseletében, több mint 500 fiatal vesz részt az Obninsk NEW fórumon. A résztvevőket a helyszínen köszöntötte Dmitrij Csernisenko orosz miniszterelnök-helyettes és videóüzenetet intézett a fiatal atomenergetikai szakemberekhez Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója valamint Sama Bilbao y León, a Nukleáris Világszövetség (WNA) főigazgatója.

A felújított interaktív múzeumban a látogatók megismerhetik az első atomerőmű történetét. Forrás: Roszatom

Az esemény alkalmából megnyitotta kapuit a világ első atomerőművét bemutató felújított múzeum. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: az Obnyinszki Atomerőmű 1954. június 26-i üzembe helyezésével kezdetét vette az atomenergia békés célú felhasználása. Az akkori és a későbbi projektek alapozták meg a mai atomenergetikát, a nagy teljesítményű atomerőművek illetve a kis teljesítményű társaik, a hajóreaktorok fejlesztését, az izotópgyártást és az új anyagok létrehozását.

– Most, a hetvenéves évforduló idején az akkorihoz hasonló áttörés küszöbén áll az atomenergetika – zajlik a világ első 4. generációs atomerőművének építése Oroszországban, amely a 2030-as évek elején lehetővé teszi a nukleáris üzemanyagciklus zárását. Ennek köszönhetően a földi uránkészletek rendelkezésre állásának időtartama megsokszorozódik – mondta Alekszej Lihacsov, megemlítve a jövő fejlesztés alatt álló energiaforrását, a fúziós reaktort is.

Az évfordulós rendezvény alkalmából Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Grigorij Trubnyikov, az Egyesitett Nukleáris Kutatóintézet igazgatója megállapodást kötöttek a perspektivikus atomenergetikai berendezések kifejlesztése, illetve a meglévő technológia modernizációja terén folytatott együttműködésről.

Forrás: Roszatom sajtóközlemény