Külön bekezdésben menti fel a szankciók alól a Paks II. projektet az Európai Unió

Jákli Gergely szerint a döntés fontos jelzés az európai uniós és a magyar beszállítók számára.

Forrás: paks2.hu

Kitartó munka és hosszú egyeztetések révén sikerült elérni, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatása a Paks II. projektre – reagált a hétfőn elfogadott 14. szankciós csomagra Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a most elfogadott rendelet szövegében a beruházás külön bekezdést kapott. Míg korábban az európai uniós szankcióknál egy-egy adott intézkedésnél volt kivételként nevesítve a projekt, addig mostantól általánosságban, önálló bekezdésben szerepel, hogy a szankciók nincsenek hatással rá, nem befolyásolják.

– Ez fontos előrelépés, ami jól mutatja minden potenciális európai beszállító számára, hogy az unió által hozott intézkedések nem fogják befolyásolni az adott termék vagy szolgáltatás beszállítását a Paks II. projektbe – szögezte le a társaság vezetője, hozzátéve: kifejezetten igaz ez a hazai vállalkozásokra, hiszen nagyon fontos, hogy a felépülő, 2400 MW kapacitású atomerőműben a lehető legtöbb magyar szakértelem és tudás integrálódjon.

Jákli Gergely hozzátette: a változások másik aspektusa, hogy egyes termékek és szolgáltatások esetében korábban mentesítési engedélyt kellett kérni a beszállítás előtt az adott állam illetékes hatóságától. A Paks II. esetében mostantól ez a folyamat gyakorlatilag megszűnik, elégséges lesz csupán tájékoztatni a kompetens hatóságot.

– Ezáltal az Európai Unióból érkező vállalatok arra fókuszálhatnak, ami egy nukleáris beszállító számára fontos: a termék előállítására, annak minőségbiztosítására. Ez egy felkiáltójellel ér fel a vállalkozói közösség számára, miszerint a beruházás vár minden kapacitással és kompetenciával bíró uniós beszállítót – húzta alá az elnök-vezérigazgató.