A Paks II. Atomerőmű Zrt. küldöttsége látogatást tett az egyiptomi El-Dabaa Atomerőmű építési területén

A látogatás célja az volt, hogy a magyar szakemberek helyszíni tapasztalatot szerezzenek arról, miként valósítja meg a Roszatom a paksihoz hasonló, VVER-1200-as, 3+ generációs blokkokkal létesülő atomerőmű projekteket.

Forrás: Roszatom

2024. június 27-én Jákli Gergelynek, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatójának vezetésével munkalátogatást tett a társaság küldöttsége az El-Dabaa Atomerőmű építési területén, ahol a magyar küldöttséget az egyiptomi atomerőmű-építési igazgatóság és az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalat vezető képviselői fogadták.

A látogatás során a magyar küldöttség tájékoztatást kapott az El-Dabaa Atomerőmű projekt státuszáról, amely arra volt hivatott, hogy a magyar szakemberek képet alkothassanak arról, miként valósítja meg a Roszatom a VVER-1200-as, 3+ generációs blokkokkal külföldön épülő atomerőműveket. Emellett a látogatás másik célja volt a projekt legjobb gyakorlatainak megismerése és átvétele a Paks II. Atomerőmű hatékonyabb megvalósítása érdekében.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. küldöttsége Mohamed Ramadan Badavi, az egyiptomi atomerőmű-építési igazgatóság El-Dabaa Atomerőmű projektért felelős első számú vezetője és Alekszej Kononyenko, az Atomsztrojekszport vállalat alelnöke, az El-Dabaa Atomerőmű építési projekt igazgatója kíséretében megtekintette a fő építési területet, az armatúraszerelő részleget és az építők lakókörzetét.

– A magyar kollégák látogatása lehetővé tette a nyílt eszmecserét, a tapasztalatok kicserélését, illetve a technológiai ismeretek megosztását. Az egyiptomi megrendelő támogatásával sikeresen zajlik az El-Dabaa Atomerőmű mind a négy blokkjának egyidejű építése. Az Atomsztrojekszport mint a Roszatom fejlett megoldásainak megvalósítója örömmel osztja meg tudását az orosz fővállalkozó egy másik nemzetközi projektjében részt vevő vállalatának küldöttségével. Nyitottak vagyunk az együttműködésre és az új lehetőségekre az atomerőmű-építés globális színterén – hangsúlyozta Alekszej Kononyenko.

– Az információ- és tapasztalatcsere a VVER-1200-as reaktorokkal létesülő atomerőművi projekteket megvalósító országokkal, mint amilyen Magyarország is, kölcsönösen előnyös. Az El-Dabaa Atomerőmű projektben több kulcsfontosságú szakaszban is sikereket értünk el. Ilyen volt a közelmúltban a 4. blokk első betonjának öntése, amelyre 2023 januárjában került sor, valamint az olyan berendezések beépítése, mint amilyen a zónaolvadék-csapda az 1. és 2. számú blokkokon. Készek vagyunk a Paks II. Atomerőmű csapatával a VVER-1200-as reaktorral épülő atomerőmű vonatkozásában a tapasztalatcserére és reméljük, hogy tanulhatunk egy olyan országtól, mint Magyarország, amely évtizedek óta üzemeltet atomerőművet – hangsúlyozta Mohamed Ramadan Badavi.

– A Paks II. projekt igazi nemzetközi projekt, amely orosz fővállalkozóval és egy sor nyugati alvállalkozó közreműködésével valósul meg. Számunkra nagyon fontos a tapasztalatcsere azokkal az országokkal, amelyek hasonló VVER-technológiával építenek, illetve üzemeltetnek atomerőművet – hangsúlyozta Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.