Szolgálati emlékérmet kaptak

A Vak Bottyán Gimnázium két kollégája, Hidegné Csomor Gabriella és Csipkéné Kocsis Éva példaértékű pedagógusi életpályájuk elismeréseként június 5-én Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetnek át. A rangos szakmai elismerést az oktatási miniszter adományozhatja azoknak a nyugállományba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és magas színvonalú munkát végeztek.

Hidegné Csomor Gabriella 1971 óta tanít. 1977-ben munka mellett szerezte meg a Pécsi Tanárképző Főiskolán első képesítését, magyar–történelem szakos tanári diplomát. Már a kezdetektől indította tanítványait pályázatokon, versenyeken, szervezte iskolái kulturális rendezvényeit. Szekszárdon városi ifjúsági klubot és középiskolai napokat, valamint kulturális és családi táborokat is vezetett. 1983-ra az ELTE BTK-n elvégezte az egyetemi kiegészítő szakot történelemből. 1986 óta a paksi Vak Bottyán Gimnázium tanára. Pályafutása alatt mindvégig osztályfőnöki feladatokat is ellátott, a szülőkkel és a diákokkal harmonikus, jó kapcsolatot ápolt. A tehetséggondozást és a felzárkóztatást egyformán szívügyének tekintette, több tanítványa is eljutott a legrangosabb versenyek élmezőnyébe. Ő lett az első hatévfolyamos osztály osztályfőnöke és a módszertani munkaközösség vezetője. Térségi történelem szaktanácsadóként rendszeresen tartott bemutató foglalkozásokat. Szívesen vállalt feladatokat a felnőttoktatásban és a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok felzárkóztatásában is. Kiváló szervező, a Pákolitz István tiszteletére rendezett vers- és prózamondó verseny koordinátora. 2004 óta az iskola pályaválasztási felelőse, a továbbtanulóknak rendszeresen tartott pályaorientációs foglalkozásokat, illetve pályaválasztási tanácsadást.

Csipkéné Kocsis Éva 1973-ig a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán tanult, majd Hejőpapin alsó tagozatban kezdett tanítani. Eközben Egerben a tanárképző főiskolán orosz nyelvtanári képesítést szerzett. Tiszaújvárosban, majd 1981-től Pakson folytatta munkáját. 1989-ben lehetőség nyílt az általános iskolai orosztanárok átképzésére, így 1991-ben angol nyelvből középfokú nyelvvizsgát tett, később a Janus Pannonius Tudományegyetemen angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. A gyermekek nyelvi oktatása mellett folyamatosan szervezett tanulmányutakat Angliába, városi bemutató foglalkozásokat tartott, s publikált a Tanító című módszertani folyóiratban Könnyedén angolul címmel. Szórakoztatva, érdekes történetek segítségével szerettette meg tanítványaival az idegen nyelveket. 1997 óta neveli a Vak Bottyán Gimnázium tanulóit a nyelvtanulás fontosságára és szeretetére, a különböző kultúrák tiszteletére, egymás elfogadásának fontosságára. Rengeteg időt fordított önképzésre, új ismereteit nemcsak a tanításban kamatoztatta, megosztotta fiatal, pályakezdő kollégáival is. Diákjait a legkülönfélébb versenyekre, nyelvvizsgákra készítette fel kimagasló eredménnyel. 1998 óta az idegen nyelvi munkaközösség vezetője, áldozatos tevékenységének köszönhetően a gimnázium széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően mind a diákok, mind a tanárok fejleszthetik nyelvtudásukat és tapasztalataikat diákcsere programok keretében: 2000 óta a tanárnő 240 diák és 65 tanár külföldi utazását, valamint a partner intézményekből 232 diák és 68 pedagógus fogadását koordinálta.