Paks kiemelkedően sikeres a pályázatokon

Fotó: Kövi Gergő

A város energiagazdálkodásának gyakorlatáról, valamint a Környezet és Energia Operatív Program pályázati tapasztalatairól tájékozódott tegnap Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára a paksi városházán tett látogatása alkalmával. Az államtitkár az egyeztetés során kiemelte, Paks több nagy projekt alkalmával eredményesen pályázott uniós forrásokra, többek között a városi közvilágítás rekonstrukciója, a  szennyvíztelep bővítése, az új hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása és a cseresznyési erdei iskola felújítása kapcsán. Emellett a paksi családi háztulajdonosok az országos átlagnál is nagyobb mértékben nyújtottak be sikeres pályázatot épületenergetikai beruházásokra, fűzte hozzá az államtitkár. Ez azért is fontos, mert a következő hetekben újra meghirdetnek egy családi házakra vonatkozó energiatakarékossági programot, melyre augusztus közepétől nyújthatják be igényüket az 1992-es, vagy annál korábbi építésű házak tulajdonosai.

A városházán tett látogatás után az államtitkár a paksi atomerőben vett részt egy egyeztetésen, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig elmondta, a szakma számításai szerint 2030-ra 30 százalékkal, 2050-re pedig 70 százalékkal nőhet az ország energiaigénye, így a nemzeti energiastratégiában továbbra is kiemelt szerepet szánnak az atomenergiának, melynek kapacitáspótlása nélkülözhetetlen lesz a jövőben.

Az államtitkár hozzátette, hogy az elmúlt hetekben módosított atomtörvény augusztus első napjaiban lép életbe, és legfontosabb rendelkezése a nukleáris biztonság szavatolása, mely tovább erősíti a nukleáris hatóság ellenőrzésekkel kapcsolatos jogosítványait. Több szerephez jut a lakossági ellenőrzés is a tájékoztató társulásokon keresztül, erről csütörtök délután folytatott egyeztetést az érintettekkel Bátaapátiban Bencsik.