Sok újdonság lesz a városi nagyrendezvényeken

Hagyományteremtő szándékkal, a városi párbeszéd jegyében polgármesteri évértékelő és újévköszöntő hangverseny nyitotta a 2016-os paksi rendezvények sorát, s a következő tizenkét hónap programnaptárja további újdonságokat is tartalmaz, tudtuk meg Csapó Ágnestől. A városmarketing referens elmondta, a rendezvények szervezésénél kiemelt szempont, hogy betöltsék közösségmegtartó, közösségépítő szerepüket, és olyan kínálatot adjanak, amivel minőségi kulturális élményt és olyan szórakozást nyújtanak a lakosságnak, amellyel több korosztály megszólítható.

A március 15-i városi ünnepséget teljesen újragondolta az önkormányzat. A nemzeti ünnep méltó és rendhagyó megünneplésére készülnek. Az elképzelés szerint felvonulást tartanak, az ünnepi műsort pedig megújult színpadon, helyi és környékbeli színjátszó csoportok közreműködésével képzelik el a jövőben. Csapó Ágnes arról is tájékoztatott, hogy szeretnék, ha nemzeti ünnepünkön a kistérségből is sokan eljönnének a paksi megemlékezésre.

A Sillerfesztivál ismét kétnapos lesz, a kulturális programban az első napon erőteljesebben koncentrálnak a hagyományőrzésre. 2016-ban is lesz Mobilitás-hét és autómentes nap, amit új elemként UltramarAtom-versennyel, nagyszabású városi sportnappal és koncerttel zárnak.

Az új vízi színpad elkészültéig sajnos a Duna-parton nem tudnak nagyrendezvényt tartani, ezért más helyszínben kellett gondolkodni. Mivel nincsen feltétlenül színpadigénye, a szezonnyitó halászléfőző verseny maradhat a festői szépségű sétányon, ám a többi ott rendezett nyári programnak új „otthona” lesz. Az egyeztetések még folyamatban vannak, de felmerült lehetséges helyszínként a Táncsics park, oda képzelik el jelenleg az augusztus 20-i rendezvényt, illetve egy új, Város napja elnevezésű, a német nemzetiségi nappal összekötött nagyszabású civil napot. Itt a helyi civilszervezetek mutatkozhatnak be, az érdeklődők megismerhetik tevékenységüket és arról is képet kaphatnak, milyen módon kapcsolódnak a civilszervezetek a város kulturális életébe. Erre a rendezvényre minden évben testvérvárosi delegációt is várnak majd, idén Reichertshofenből, többek között azért, mert 25 éves lesz a Roger Schilling zenekar. A népszerű, ismert, nagy érdeklődésre számot tartó programok közül az önkormányzat idén is támogatja és részt vesz a Gastroblues fesztivál, a gyermeknap, az Atomfutás megszervezésében és decemberben megújult programokkal nyitja kapuit az adventi udvar.

A végleges programnaptár hamarosan elkészül, a lakosság a március 15-i programról plakátokon értesülhet, illetve a tervek szerint ebben az évben is kiadja az önkormányzat a tavaszi, a nyári és az őszi programfüzetet, a mobilitás hét programjairól pedig a tavalyi évhez hasonlóan külön kiadványt juttatnak el a háztartásokba.