Rendőrségi ajánlás – óvakodjunk a trükkös tolvajoktól

Október 1-je és 31-e között nép- és lakásszámlálásra, továbbá az ebből kimaradtak számára november 8-ig történő pótösszeírására kerül sor. A bűnözők viszont ebben az időszakban sem pihennek, kihasználhatják ezt a lehetőséget, hogy pénzhez, értékhez jussanak. Legjellemzőbb eset, hogy számlálóbiztosnak kiadva magukat kihasználják az emberek jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát, és figyelmüket elterelve otthonaikba könnyű szerrel bejutva különböző értékeket, például ékszereket, készpénzt emelnek el.

Rendőrségi tapasztalat, hogy a lopás tényét legtöbbször csak később észlelik a sértettek. Előfordulhat viszont, hogy a kiszemelt áldozat már azonnal észleli a lopást, de ellenállni csak az adott helyzet mérlegelésével szabad, mert az addig csak megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében, akár testi épséget veszélyeztető magatartást is tanúsíthat, ezért ebben az esetben célszerű mások (szomszédok, járókelők) segítségét kérni, áll a rendőrség tájékoztatójában. Senkit ne tévesszen meg a csalók kedves modora és jól szituált külseje: az elkövetők a népszámlás során hivatalos személynek kiadva magukat járnak házról házra, de minden esetben kérjék el a lakhelyükhöz érkezők személyes okmányait.

A számlálóbiztos magát számlálóbiztosi igazolvánnyal igazolja, amelyen szerepel a neve és aláírása, az azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének az aláírása. A számlálóbiztosi igazolvány kizárólag a számlálóbiztos személyazonosságát igazoló fényképes igazolvánnyal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt érvényes. Annak érdekében, hogy ne váljanak trükkös lopás, vagy csalás áldozatává, készüljenek fel a számlálóbiztosok fogadására: ha idegent engednek be otthonukba, soha ne hagyják felügyelet nélkül. Több ismeretlen látogató esetén, ha lehetőség van rá, javasolt egy rokont, vagy szomszédot is áthívni a biztonság megteremtése érdekében. Amennyiben bármely okból kétsége merülne fel, értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, vagy 112-es számon.