Zielinski-díj Sipos Lászlónak

A Magyar Mérnöki Kamara megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi küldöttgyűlésén Zielinski Szilárd-díj kitüntetésben részesült Sipos László villamosmérnök, a paksi atomerőmű munkatársa. Az elismerést a Tolna Megyei Mérnöki Kamara alapító tagjaként, alelnökeként, a Magyar Mérnöki Kamara elnökségi tagjaként végzett kiemelkedő munkájáért kapta.

Fotó: MMK

Sipos László 1978-ban a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerzett villamosmérnöki oklevelet, majd 2000-ben a Budapesti Műszaki Főiskolán lett minőségügyi szakmérnök. 1991-ben alapító tagja volt a Mérnöki Kamara (egyesület) Tolna Megyei Csoportjának, majd 1996 óta az immáron köztestületi Tolna Megyei Mérnöki Kamara (TMMK) alelnöke, valamint 15 éve elnökségi tagja a Magyar Mérnöki Kamarának (MMK) is.

Az Országos Atomenergia Hivatal és az MMK vezetőinek felkérése alapján tagja lett a 2011-ben létrehozott nukleáris biztonságtechnikai szakértőket minősítő bizottságnak. Mint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mérnöke kezdettől fogva aktív szerepet vállalt az erőmű mérnöktársadalma meggyőzésében és aktivizálásában a hivatásrendi kamara létrehozásának támogatásához. Az erőmű és a TMMK kapcsolatainak intenzív, naprakész ápolásában folyamatosan közreműködik. Az MMK Hírközlési és Informatikai Tagozatában kifejtett tevékenysége, a mérnöki tevékenységet elismertető és népszerűsítő több mint ezer szakcikkel fémjelzett szakújságírói tevékenysége hivatásbeli magas szintű munkájával egyetemben kiérdemli a javasolt elismerést – hangzott el a kitüntetés átadásán. A Magyar Mérnöki Kamara az „alkotó, mérnök, tudós egyetemi tanár, több mérnöknemzedék tanítómestere, az 1924-ben megalakított Budapesti Mérnöki Kamara első elnöke tiszteletére és emlékezetére” alapította 2000-ben a Zielinski Szilárd-díj kitüntetést. Sipos László díjazását a Tolna Megyei Mérnöki Kamara javasolta a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara támogatásával. -tv-