Változó KRESZ: egy sör nem sör?

Jelentős változást hozott a kerékpározásban a KRESZ legújabb módosítása: mostantól a főútvonalak kivételével – bizonyos szintig – nem tiltja jogszabály a kerékpározók számára az alkoholfogyasztást. Szeptembertől egy sör vagy egy fröccs is engedélyezett lehet annak, aki kétkerekűre ülne, de a szakértők szerint a változásnak vannak kockázatai. 

Amikor júliusban, az akkor még csak tervezett módosításról napvilágot láttak az első hírek, a véralkoholszinttől függő, differenciált bírságolás bevezetéséről volt szó a biciklisek kapcsán. A tervezet szerint a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint akkor lett volna büntetendő, ha a kétkerekűn ülő veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik. A Magyar Közlönyben augusztus 23-án megjelent és szeptember 1-jétől érvénybe lépő módosítás szerint számszerűsített határa van az alkoholfogyasztásnak: ez 0,3 mg/liter légalkoholszint. Természetesen a mértéktelen ivásra ezentúl sem lesz lehetőség, hiszen az általános kitétel maradt: a biciklisnek a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie. Az új szabályozást azzal indokolták, hogy a kerékpárosokra vonatkozó zéró tolerancia nem életszerű, hiszen főleg falvakban megszokott, hogy egy fröccs vagy sör mellett egyszerűen hazatekernek a biciklisek.

A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, azaz a KRESZ módosítása joggal felveti a kérdést, vajon hol a határ: valakinek pár pohár bor sem kottyan meg, valaki viszont néhány sörtől is fejre áll. – A módosítás véletlenül sem jelenti azt, hogy a kerékpáros bárhol és bármennyit ihat. A rendőrség továbbra is azt tartja, hogy baleset-megelőzési szempontból hátrány, ha valaki ittasan közlekedik: hiszen ha befolyásolt, nem tudja helyesen megítélni a közlekedési szituációt – szögezte le a Herman Gábor közlekedésrendészeti alosztályvezető. A jogalkotó úgy rendelkezett, hogy amennyiben a kormány mögött ülő szervezetében van szeszes ital, de nem befolyásolt, bizonyos alkoholszint alatt nem büntethető, nyomatékosított az egyenruhás. Tehát a kerékpáros sem ittas, sem spicces nem lehet, és állapotát az őt megállító rendőr fogja megítélni alkoholteszterrel. A törvény őre hozzátette, továbbra is nagyon fontos, hogy főútvonalon nem csupán az autós vagy motoros, a kerékpáros sem ihat egy kortyot sem.

A KRESZ emellett több ponton is módosult, ezek szintén szeptemberben léptek életbe. Újdonságnak számít, hogy nem lesz kötelező az elsősegélynyújtó felszerelés, illetve a tűzoltó készülék az autóban, azonban egy baleset vagy tűz kapcsán a segítségnyújtás esetleges elmulasztásáért felelősségre vonás jár. Az autópályákon torlódásoknál kötelező a biztonsági folyosó alkalmazása, az út menti ingatlan előtt parkolók pedig nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa engedélyét adta. A módosítások egyik hangsúlyos részlete, hogy szeptembertől tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. Ezzel kapcsolatban a közfigyelem a lézerblokkolók használatára helyeződött, ugyanis a tilalom megállítja a sebesség-ellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó eszközök további terjedését. Noha a változás több hete érvénybe lépett, több, kifejezetten lézerblokkolók forgalmazására specializálódott honlap kínálja termékeit, fennen hirdetve a műszer legalitását.