Végleges és biztonságos megoldás a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló

Fotó: Vida Tünde
Fotó: Vida Tünde

Zökkenőmentesen üzemeltek 2013-ban a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. fenntartásában lévő létesítmények. Bővítésük, vagy azok előkészítése is napirenden van – számolt be dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A részletekről elmondta, hogy a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában húsz modul van, négy építése jövőre kezdődhet. Vizsgálják, hogy a következő szakaszban sűrűbb rácsosztást alkalmaznak, azaz a biztonság megtartása mellett hatékonyabb tárolási módra térnek át. Ennek lényege, hogy a már régen betárolt fűtőelemeket áthelyezik a sűrűbb rácsosztású modulokba. Ennek eredményeként a tervezett 36 helyett 30 kamra elegendő lehet az erőmű elhasznált fűtőelemeinek befogadására.

Problémamentesen, megbízhatóan üzemel az egy éve átadott Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló is, amely évszázadokra biztosítja a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékainak biztonságos elhelyezését, hangsúlyozta dr. Kereki Ferenc. Az egy éve átadott, nemzetközi szinten elismerést kivívó létesítményben egy év alatt 160 konténernyi, paksi atomerőműben keletkezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék került végleges helyére. Jelenleg két kamra kész, kettő másik kialakítását 2014-ben kezdik el és tervezik kísérleti és feltáró vágatok elkészítését is. Idén 2,6 milliárd forintot fordítottak a létesítmény fejlesztésére.

Dr. Kereki Ferenc beszélt arról is, hogy létesítményeik működtetése, szükség szerinti fejlesztése mellett egyre nagyobb figyelmet szentelnek a nagy aktivitású hulladék végleges tárolója helyének kijelölésére. 2014-ben 10 kilométer hosszban terveznek 12 mély- és 2 sekélyfúrást végezni. A legmélyebb fúrások 1300-1600 méter mélységig hatolnak le.

Ebben az évben az RHK Kft. összesen 7,1 milliárd forintnyi beruházási értéket valósított meg. Ez az összeg jövőre 5,2 milliárd forint lesz. Ebben legjelentősebb tétel a Kiégett Kazetták paksi, valamint kis és közepes aktivitású hulladékok bátaapáti tárolójának bővítése. Előbbi várhatóan 2,2, utóbbi 2,3 milliárd forintba kerül.

Az RHK Kft. feladatai ellátását a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban felhalmozott pénz fedezi. Ennek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amely évi 20-25 milliárd forinttal járul hozzá a radioaktív hulladékok kezeléséhez. Az alapban jelenleg több mint 200 milliárd forint van. Az RHK Kft. ügyvezetője azt mondta, úgy gondolja, nem sérülnek a szakmai elvek azzal, hogy 2014-től már nem az Országos Atomenergia Hivatal, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezeli az alapot.

Lapunk kérdésére dr. Kereki Ferenc azt mondta, a Bátaapáti tároló átadása és egyéves üzemeltetési tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a paksi atomerőműben keletkezett kis és közepes aktivitású hulladékok elhelyezésének ügye véglegesen és biztonságosan megoldott. Nagy aktivitású hulladékokat befogadó tároló még nincs Európában, tette hozzá az ügyvezető. Azt mondta, a kutatási és létesítési eredmények alapján hazánk előkelő helyen áll, Európában az ötödik helyre rangsorolták. Arra is kitért, hogy érintettek olyan kutatásokban is, amelyek azt célozzák, hogy a radioaktív hulladékok átminősítésével ésszerűbb elhelyezést valósítsanak meg. Példaként említette, hogy létrehoznának egy nagyon kis aktivitású hulladékkategóriát, amibe azokat az anyagokat sorolnák be, amelyek bizonyos idő elteltével az egyéb hulladékok közé kerülhetnének, illetve meghatározzák azokat a ma még nagyaktivitásúnak tekintett hulladékokat, amelyek pihentetés után esetleg a bátaapáti tárolóba kerülhetnének. Dr. Kereki Ferenc azt mondta, társaságuk az atomerőmű bővítését is kész és képes kiszolgálni.