Programajánló

Fotó: Babai István
Fotó: Babai István

Farsang időszakában vagyunk, amihez kapcsolódóan alkotópályázatot hirdetett a Paksi Városi Múzeum. Idén kisze bábot vagy busó álarcot kell készíteniük a jelentkezőknek. Gyerekek, felnőttek, családok, csoportok, egyéni alkotók egyaránt nevezhetnek február 17-ig, a pályaművek leadásának határideje 21-e, és a kistérség minden településről várnak résztvevőket. Ahogy azt már megszokhatta a közönség, a beérkezett alkotásokból kiállítást rendeznek a múzeumban, az eredményhirdetést a megnyitón tartják február 28-án.

Igazi ultrafutásra várja az érdeklődőket május 17-én Scheffer István az Atomerőmű Sportegyesülettel és a városi önkormányzattal karöltve. A nevezés a paksi UltramarAtom nevű futóversenyre már megkezdődött, többet is megtudhat az eseményről ide kattintva.

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Fotókiállítással, táncházzal, mozival, éjszakai sporttal és sok egyéb mással várja az érdeklődőket a kulturális központ február 28. és március 2. között a Csengey-napokra. A programpalettáról bővebben ide kattintva olvashat.

Ez év májusában megfelelő létszám esetén kishajó-vezetői tanfolyam indul, így a vízi sportok szerelmeseinek lehetősége nyílik helyben motorcsónak és vitorlás vezetői engedély megszerzésére. A vizsgára való felkészítést a Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált képzőszervezet végzi, legalább 20 résztvevő esetén az elméleti felkészítésre Pakson kerül sor. A jelentkezéseket április 18-ig a Csengey Dénes Kulturális Központban, illetve a kisterseg@paksivmk.hu címen várják. Bővebb információt a ház honlapján olvashatnak.

Hétfőnként 16-18 óra között Hefner Erika drámapedagógus várja az érdeklődő középiskolásokat, fiatal és fiatalos felnőtteket életkorra, nemre, végzettségre, képzettségre való tekintet nélkül színjátszókörbe a Csengeyben.

Vers- és prózamondó, illetve énekelt vers műfajban hirdet megméretést a kulturális központ. A paksi elődöntő április 8-án lesz, nevezni március 17-ig lehet az egyetemes magyar irodalomból választott három vers vagy prózai mű megnevezésével. Jelentkezési lap letölthető a paksivmk.hu oldalról.

Milyen válaszokat ad a világirodalom egyik legrejtélyesebb műve létünk legnagyobb kérdéseire? Erre ad választ Prancz Zoltán, aki A valószínűségtől a bizonyosságig című, doktori disszertációja átirataként megjelent könyvének bemutatóját tartja a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban február 17-én 17 órakor. A filozófiatörténész szerzővel Reisinger János irodalomtörténész beszélget.