Nem növekedett a diplomások fizetési igénye

Az elmúlt két évben alig növekedett, több területen pedig stagnált vagy csökkent a diplomás magyarok fizetési igénye – derült ki a HVG Állásbörze felméréséből. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők által elvárt bér 2013-ban alig kettő százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. 2012-ben átlagosan 217 ezer forint volt a diplomások által elvárt nettó bérigény, 2013 őszén ez az összeg 221 ezer forintra nőtt, amely két százaléknál kisebb növekedést jelent. Viszont az átlagnál nagyobb mértékben növekedett a tapasztalt mérnökök (5,9 százalék), és a műszaki területen vezető beosztást betöltők (5,5 százalék) fizetési igénye.

Az egyes területeket tekintve továbbra is az informatikusok szeretnének a legtöbbet keresni: az IT szektor legalább hét év releváns szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresői nettó 389 ezer forintot szeretnének kapni, őket a gazdasági területen dolgozó (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában tapasztalatot szerzett szakemberek (346 ezer forint) követik. Az IT szektorban megkérdezettek egyébként szakmai gyakorlatra sem szeretnének nettó 150 ezer forint alatt elmenni.

A valóság az, hogy a járulékok levonásával számított havi nettó átlagkereset a Dél-Dunántúlon 121 ezer forintot tett ki 2012-ben, ez alig volt magasabb az előző évinél a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint.

A humán-egészségügyi, szociális ellátásban dolgozók hazavitt jövedelme nem érte el a 85 ezer forintot, az energetikai területen dolgozóké ennek közel négyszerese, 328 ezer forint volt. A kereseteket tekintve Tolna megye vezeti a listát a régióban, második Baranya, harmadik Somogy megye. Tolnában az átlagkereset megközelítette a bruttó kétszázezer forintot, a paksi atomerőmű húzóerejének köszönhetően.