Tudatos tervezőmunka a város parkosítása

Gesztenyés-Szedres utca kertépítés.
Gesztenyés-Szedres utca kertépítés.

Érdekes észrevételt tett egy olvasónk nemrégiben annak kapcsán, hogy július derekán a Szedres utcában a lakótelepi park felújítása kapcsán körülbelül tíz idősebb fát és cserjét vágtak ki a tereprendezés nyomán. Az idős fákhoz, és egyáltalán a tudatos környezetalakításhoz ragaszkodó olvasó felvetette, vajon Pakson miért nem alkalmazzák a faátültetés gyakorlatát. Természetesen mint szinte minden, ez is megoldható, de nem egyszerű feladatról van szó, és nem is mindig éri meg a fáradozás, válaszolta megkeresésünkre Klézl Terézia, a város főkertésze. Az idősebb fák alapvetően stresszként élik meg a mozgatást, de a fő probléma mégis a méretekkel és a súllyal van, hiszen már egy közepes példány is több méter magas lehet, széles lombkoronával. A földlabdát 3-4 méteres mélységben és másfél méter szélességben kell kiemelni úgy, hogy a gyökér ne sérüljön és a földlabda se essen szét. Ehhez természetesen nem akármilyen gépi erő kell, hiszen a fák földestül akár 8-10 tonnát is nyomhatnak, tette hozzá a főkertész.

Az erre szolgáló fatranszplantációs gép igazán extrém külsejű, de működése valójában egyszerű, a speciális markolókanál hatalmas földlabdával együtt emeli ki a fát, és a gyökérzetet a földdel együtt egyben tartja az új helyre való beillesztésig. Ezzel a művelettel is fennáll az esélye, hogy a teljes gyökérzetet nem sikerül kiemelni, így a korona csonkolása, visszavágása is szükséges lehet, elsősorban statikai okokból. Az áttelepítés költségei több százezer forintra rúghatnak, nem beszélve a speciális gép bérlésének áráról, hívta fel a figyelmet Klézl Terézia. A fa kivétele technikai okokból is meghiúsulhat, ha például a nagyméretű gépi berendezés egyszerűen nem fér hozzá a fához, vagy ha a föld alatti közművezetékek akadályozzák a kiemelést. Emellett azoknál a fáknál, amelyek élettartamuk vége felé járnak, a drága művelet egyrészt nem kifizetődő a hátralévő időre, másrészt az átültetéssel járó stresszt sem bírják jól a növények. Az átültetés kizárólag azokban az esetekben jöhet szóba, amikor a növény megfelelő állapotban van (nem volt beteg, sérült, legyengült – ezek kizáró okok), szép, kiterjedt az ágrendszer is, nem nőttek egymás alá a fák. Gyümölcsfáknál egyáltalán nem javasolt az áttelepítés, valamint gyorsan növő és elöregedő fajtáknál, illetve gyomfáknál (ilyen a bálványfa is, amely megtalálható városszerte) sem. A Szedres utcai felújításnál kizárólag a legtöbb problémát jelentő növények, a gyorsan növő, hamar öregedő fák kivágása történt meg, mondta el a főkertész.

A szakember szerint a nyárfa, nyírfa telepítése kedvező volt a lakótelep létesítésekor, de azóta elérték kiöregedő fázisukat, ezért egy-egy felújításkor, ahogy a gyomfákat is, szelektálják. Mint Klézl Terézia kiemelte, a városban tudatos tervező munka alapján zajlik a parkosítás, az öreg, beteg, vagy éppen a gyomfák pótlása, és a lakótelepen a futóhomok sem tenné eredményessé az átültetés műveletét. Ennek ellenére volt már példa ilyen beavatkozásra Pakson, az elkerülő úton tíz fa kapott új helyet, és a figyelmes útógondozásnak hála meg is eredtek, fejlődtek. Mivel a művelet nagy sokk a növénynek, csak gondos odafigyeléssel biztosítható a túlélése, az ültetőgödröt tápanyaggal kell bélelni, alaposan beöntözni, tápoldatozni, és az első időszakban szél ellen három-négy ponton erős gerendázattal rögzíteni.