Paks II. mellett érvel a Foratom

Stabil szabályozói és befektetői keret létrehozására sürgeti az uniós intézményeket az európai nukleáris ipar szócsöve az atomerőmű-beruházások megkönnyítése érdekében, írja a Bruxinfo portál. Az uniós hírekkel foglalkozó szakoldal szerint a Foratom a paksi atomerőmű bővítése mellett kíván érvelni a Európai Bizottság által az állami támogatási vizsgálat apropóján meghirdetett konzultáción.

A jelenlegi kapacitás szinten tartásához legalább száz új atomerőművi reaktort kell építeni 2045-ig Európában, idézi a Foratomot a Bruxinfo. Az európai nukleáris fórum vezetői 500-800 milliárd euró közé becsülik a kapacitás fenntartásához szükséges beruházások volumenét. A Foratom ezért arra ösztönzi az uniós intézményeket, hogy „az atomenergiának az EU klímavédelmi céljainak eléréséhez való nélkülözhetetlen hozzájárulására tekintettel mielőbb dolgozzanak ki egy új szabályozói és befektetési keretet az atomerőművek legújabb generációjának kifejlesztése érdekében.”

A Bruxinfo cikke megjegyzi: a Foratom napokon belül elküldi az Európai Bizottságnak a véleményüket, amelyben a paksi projekt mellett érvelnek abban a konzultációban, amelyet a bizottság Paks II. beruházás feltételezett állami támogatása kapcsán indított.

„Az EU-nak és az európai pénzügyi intézeteknek kezelniük kell a számos tagállamban meglévő piaci hiányosság problémáját, és ezáltal lehetővé kell tennie a nukleáris energiaprojektekbe való beruházást. Ez enyhítené a kezdeti jelentős tőkebefektetéssel összefüggő költségeket és terheket, javítva az atomenergia általános versenyképességét. Az Európai Bizottságnak nem szabad különbséget tennie a szénszegény technológiák között” – idézi a Foratom közleményét a szakportál, hozzátéve: EU-szinten jelenleg 23 atomreaktor építését tervezik összesen nyolc tagállamban. Ebben a pillanatban négy atomerőművi blokk épül Finnországban, Franciaországban és Szlovákiában.