Helyben érkezik a segítség

Gyorsan, helyben biztosítson segítséget a bajbajutottak számára – ez lesz a feladata a város új áldozatsegítő munkatársának. Erdélyi Gabriella szerdánként a paksi rendőrkapitányságon, a hét többi napján a közterület-felügyelet piactéri irodájában várja az áldozatok jelzéseit.

2014 novemberéig egy Tolna megyei program keretében két évig dolgoztak áldozatsegítő munkatársak a rendőrkapitányságokon. Az uniós pályázat lezárulta után keresték a megoldást, hogyan folytatódjon a program. – Pakson országosan egyedülálló módon önkormányzati köztisztviselő végzi majd a feladatot, a rendőrség kezdeményezésére – tájékoztatott Illés László rendőr alezredes azon a munkaértekezleten, ahol az új szakember tevékenységéről egyeztettek. Erdélyi Gabriella, a város áldozatsegítő munkatársa a rendőrkapitánysággal és a megyei kormányhivatallal együttműködve látja el feladatát. Emellett önkormányzati köztisztviselőként közreműködik szociális ügyekben, a bérlakás-gazdálkodás és például a hajléktalanellátás területén is. – Az áldozatsegítő jogi segítséget ad, ha kell, nyomtatványok kitöltésében segít vagy meghatározott krízishelyzetben akár pénzügyi segélyt is nyújt. Olyan munkát vállaltunk fel közösen, amely célja, hogy helyben és gyorsan biztosítson segítséget a bajbajutottak számára – erről dr. Kuti István, Paks rendőrkapitánya beszélt az értekezletet követően.

Szerdán 8 és 12 óra között a paksi rendőrkapitányságon, a hét többi munkanapján a közterület-felügyelet piactéri irodájában találják meg Erdélyi Gabriellát, aki, mint azt elmondta, fontos feladatának tekinti a prevenciós munkát. Tervei szerint felveszi a kapcsolatot a sértetti csoportokat: az időseket, a nőket és a romákat képviselő intézményekkel és közösen dolgoznak majd azért, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá. Az új áldozatsegítő munkatárs feladatkörét várhatóan kistérségi szinten látja majd el. Az új együttműködésről szóló megállapodást február végén írja alá hivatalosan az önkormányzat és a paksi rendőrkapitányság.