Lerakták a paksi naperőmű alapkövét

Szabó Péter, Süli János és dr. Zsuga János rakta le a paksi naperőmű alapkövét. Fotó: Babai István
Szabó Péter, Süli János és dr. Zsuga János rakta le a paksi naperőmű alapkövét. Fotó: Babai István

Pakson építi meg az ország egyik legnagyobb naperőművét az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft., A 20, 6 MW kapacitású fotovoltaikus rendszer, amelynek alapkövét csütörtökön rakták le, ötven hektáros területen létesül és éppen egy Paks nagyságú település áramellátására lesz képes.

Lerakták az ország egyik legjelentősebb fotovoltaikus rendszerének alapkövét Pakstól délre, az atomerőműtől néhány kilométerre. A helyszín, ahogy az ünnepélyes alapkőletételen is elhangzott, szimbolikus, jól jelzi, hogy az atomenergia és a megújuló energiák nem riválisai egymásnak. Az új naperőmű, amelynek alapkövét Zsuga János, Süli János és Szabó Péter rakta le, fél éven belül épül meg 9 milliárd forintos költséggel, amelyből 65 százalékot az MVM Csoport saját forrásból biztosít, 35 százalékot Európai Uniós támogatásból fedez.

Az MVM Csoport összesen 110 naperőművet épít idén, ezek névleges összteljesítménye 87,6 MW, a beépített összkapacitása 104,2 MW, éves szinten egy Székesfehérvár nagyságú település villamosenergia-ellátását tudják garantálni. Összesen 108 kisebb és 2 nagy naperőmű létesítését tervezik idén. Utóbbiak közül egy Felsőzsolcán épül meg, egy pedig Pakson.

Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója azt mondta, szimbolikus a helyszín, hiszen Paks a magyar energetika fellegvára az atomerőmű jóvoltából. Az, hogy itt épül meg az ország egyik legnagyobb naperőműve, jelzi, a nukleáris és a megújuló energia jól megfér egymással. – A paksi naperőmű 8500 háztartás ellátására lesz képes, ezért, ha megépül, Paks már nemcsak az atomenergia, hanem a napenergia hazai központja is lesz – fogalmazott.

Még Paks polgármestereként vett részt a naperőmű projekt megvalósításában Süli János, aki immár mint a paksi atomerőmű két új blokkja létesítéséért felelős tárca nélküli miniszter mondott köszöntőt az ünnepségen. Kiemelte, hogy a 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégiában foglaltakkal fejlődik hazánkban a megújuló energiatermelés. Fontos állomása ennek a paksi naperőmű építése, amely bizonyíték arra is, hogy az atomerőmű nem ellensége, nem riválisa a megújuló energiaforrásoknak, hanem jól kiegészíti egymást.

– Számunkra a következő évtizedek biztonságát, fejlődését, városunk jövőjét az új atomerőművi blokkok építése garantálja, de emellett fontosnak tartjuk az atomenergiához hasonlóan tiszta, de megújuló, környezetbarát energiát biztosító megoldásokat is – hangsúlyozta Szabó Péter, Paks polgármestere. Hozzátette, a város elkötelezettségét a környezetbarát megoldások iránt a tervezett elektromobilitási projekt is igazolja.

Az MVM Hungarowind Kft. legmodernebb technológiát felvonultató paksi naperőműve 76 500 darab polikristályos napelemtáblájával, egyedülálló 20,6 MW beépített kapacitásával átlagosan évi 22,2 GWh villamos energia termelésére lesz képes. Gaál József, az MVM Hungarowind Kft. ügyvezetője azt is elmondta, hogy a rendszer 50 hektáros területen épül meg a tervek szerint félév alatt. A beruházásnak az építés idején komoly munkaerőigénye lesz, de a működtetésnek nem, mert teljesen automatizált.