Rengeteg új ismeretet adott az atomerőmű Alkotó Energia Tábora

Thuróczy „Sultan” Zoltán volt a tábor egyik előadója. Fotó: Vida Tünde
Thuróczy „Sultan” Zoltán volt a tábor egyik előadója. Fotó: Vida Tünde

Új ismeretekkel felvértezve, saját készítésű tárgyakkal gazdagodva tértek haza az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által szervezett Alkotó Energia Tábor résztvevői idén is. Ezúttal harminchatan kaptak lehetőséget arra, hogy DIY, azaz Csináld magad! mozgalom elismert képviselőitől tanuljanak bútorfestést, tárgyfelújítást egy intenzív, térítésmentes táborban.

Hasonlóan az első alkalomhoz, óriási volt az érdeklődés idén is az Alkotó Energia Tábor iránt, amelyet a Pentart szakmai védnökségével rendeztek az Erzsébet Nagy Szállodában. Több mint ötszáz jelentkezőből választottak ki harminchatot. Hatan paksiak, Paks környékiek voltak, a többiek az ország különböző pontjairól érkeztek.

Iványi Krisztina, a program életre hívója azt mondta, a döntésnél figyelembe vették a szociális rászorultságot, a kitűzött célokat és azt, hogy korban és földrajzilag is széles réteget reprezentáljon a tábor, illetve lehetőleg olyanok is jöjjenek, akik pedagógusként, vagy más pályán, tovább tudják adni a tanultakat.

A táborlakók a műfaj legismertebb hazai alkotóitól tanulhattak bútorfestést, ismerkedtek a tárgyalkotás szépségeivel, kipróbálhattak különféle technikákat. Míg tavaly egy kategória volt, addig idén kezdő, középhaladó és haladó kategóriába sorolták a résztvevőket. A tavalyinál több előadó, alkotó foglalkozott a táborozókkal, akik több, maguk által készített tárggyal gazdagodva térhettek haza.

Epresné Demény Erika, akitől egyebek mellett tükörantikolást tanulhattak a haladócsoportban, az antik jelleget, strukturált felületeket szereti, a visszafogott színek használatára, rozsdásításra, patinázásra „esküszik”. Véleménye szerint a bútor átalakításnak napjainkban van létjogosultsága, hiszen újjávarázsolják a régi dolgokat, vagy éppen a nem tetsző újakat, amit egyébként kidobnák. Mint mondta, meglepő, de nagyon pozitív, hogy éppen egy atomerőmű áll egy ilyen páratlan kezdeményezés élére.

Liszkai Rita Zita Szolnokon él, a közigazgatásban dolgozik. Minden szabadidejét a tárgyátalakításnak, bútorfestésnek szenteli, tavaly kezdőként vett részt a táborban, ami megadta számára a kezdőlökést. Azóta nem telik el úgy nap, hogy ne foglalkozna vele tervezés vagy megvalósítás szintjén, de nagyon sok időt áldoz a tanulásra is. A tábor sázmára igazi ajándék. – Úgy gondolom, jár öt nap az életemből arra, hogy csak azzal foglalkozzak, amit nagyon szeretek – fogalmazott.

-Felemelő érzés itt lenni – árulta el Antus Mária, aki egyike volt a paksi résztvevőknek. Azt mondta, nagyon szeretett volna azokkal az oktatókkal, előadókkal találkozni, akiket meghívtak a táborba, éppen ezért boldog, hogy lehetősége nyílt arra, hogy találkozzon velük, tanuljon tőlük, magába szívja az általuk átadott információkat. A „DIY szele” két éve csapta meg, kavicsfestéssel kezdte, majd újabb és újabb technikákat ismert meg. – Eszméletlen sok tervem van, szinte minden nap alkotok valami újat – mondta.

Az Atomerőmű Alkotó Energia Tábora június 20-tól 24-ig tartott. Kezdő csoportba sorolt résztvevői tanultak festést, koptatást, viaszolást, stencilezést, antikolást, a középhaladók és haladók egyebek mellett üvegmarást, repesztést, rozsdásítást, patinázást, strukturált felület kialakítását. A foglalkozásokat Epresné Demény Erika, Hosszú-Bardócz Éva, Isza Ágnes, Kmetyó Lászlóné, Marcali-Kiss Rita, Szendrődi Enikő és Thuróczy „Sultan” Zoltán tartotta.