Nagyné Gottschall Edit kapta az Arany Rozmaring Díjat

Nagyné Gottschall Edit vehette át a Paksi Német Nemzetiségi Önkormányzat elismerését, az Arany Rozmaring Díjat, amelyet hagyományosan a Német Nemzetiségi Napon adnak át.

Ahogy a méltatásban elhangzott, Nagyné Gottschall Edit sváb családból származik. A gyermekkori családi élmények befolyásolták pályaválasztását is, így lett magyar-német szakos tanár. A mai napig magyarországi németnek érzi magát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze a magyarországi svábság identitását és hagyományait. 1995 óta tanít németet és nemzetiségi németet. Utóbbi különösen a szívügye, mert ennek keretében több lehetősége van megismertetni a gyerekekkel a svábság történetét, szokásait. A díjazott tizenöt éve tanár a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A nyelvikompetencia-méréseken diákjai rendszerint kilencven százalék felett teljesítenek. Nagyné Gottschall Edit nagyon jól tudja, hogy a német nyelv elmélyítéséhez és a német nemzetiségi tudat kialakításához élményekre van szükség, ezért minden alkalmat megragad, hogy pályázatok útján biztosítsa ezeket tanítványainak. Így jártak különböző német tájházakban, például Hartán, az ausztriai Kaprunban, legutóbb pedig huszonkét tanulóval Reichertshofenben, Paks németországi testvérvárosában.

Nagyné Gottschall Edit. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök
Nagyné Gottschall Edit. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Az Arany Rozmaring Díjat a német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenység elismerésére alapította a szervezet és először 2010-ben adták át. A korábban díjazottak: Racskó Steffi, Kovácsné Váraljai Klára, Pintér Anikó, Schämer Imréné, Szabadi Jánosné, Horváthné Miszlai Katalin, Roger Schilling Zenekar, Jillingné Weisz Julianna, Gosztola Erzsébet.