Paksi motorosok vittek adományokat Kárpátaljára

Gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket ajándékoztak a munkácsi kórház gyermekosztályának paksi motorosok. Az idén bejegyzett Legends Hungary Motoros és Sportegyesület tagjai gyűjtöttek és vittek adományokat Kárpátaljára. Janecska Zoltán elnök elmondta, az igények felmérésében és a gyógyszerek beszerzésében Ukrajnában működő motorostól kaptak segítséget. Arról is beszélt, hogy évek óta jár Kárpátaljára, Erdélybe, szívén viseli az elcsatolt területeken élő magyarok sorsát. Az egyesület ugyan új, tagjai viszont már korábban is kapcsolatban álltak egymással, és szerveztek maguk, vagy csatlakoztak mások által életre hívott karitatív akciókhoz. Janecska Zoltán arról tájékoztatott, hogy a motoros és sportprogramok mellett a hagyományok életre keltése, megőrzése és jótékonysági akciók szervezése is az egyesület profiljába tartozik, amelynek megszületéséről egyébként a TelePaks Én városom című rovatáról hallhatott először a paksi nyilvánosság. A mostani karitatív kezdeményezés nem maradt a város határain belül, más Magyarországon és annak határain kívül működő motoros baráti körökkel fogtak össze a siker érdekében. A gyűjtés eredménye négyszázezer forint és egy – mint kiderült – rendkívül fontos és hasznos gyermek tolószék volt némi ruhaneművel és játékkal kiegészítve.

A Legends Hungary egyesület tagjai a Perfect Fight Clubhoz, a Szív a sisak alatt szervezethez és az Ukrán 7th Legionshoz tartozó motorosokkal együtt látogattak a Munkácsi Gyermekkórházba, ahol hálás szívvel fogadták őket. Az adományokból az intézmény főorvosával egyeztetve egy ott élő körzeti orvos segítségével szerezték be a gyógyszereket. Házigazdájuk azt mondta, az intézmény anyagi helyzete nagyon szűkös, szinte állami hozzájárulás nélkül működik. Nemcsak a pénzhiány és a szerény körülmények tették próbára a kemény férfi szíveket, mondta el Janecska Zoltán. A kórházban ugyanis nem ritka az olyan kis beteg, akit egyszerűen ott „felejtettek” a szülei. Egy templomlépcsőn talált fiúcska látványa és az onkológiai osztályon tett látogatás volt a legmegrázóbb a motorosok számára. Az adományakció résztvevői betértek egy helyi bokszklubba is, hogy az ott sportoló gyerekeket is megajándékozzák.

Janecska Zoltán nem titkolta, hogy igen szívszorító volt a látogatás. Ennek ellenére nem ez volt az utolsó, tervezik, hogy újabb gyűjtést rendeznek és újabb Kárpátalján lévő gyermekintézményt segítenek. Ez várhatóan egy munkácsi, Munkács környéki árvaház lesz. Az elnök azt mondta, korábban is gyűjtöttek már, mások mellett egy Bogádon élő idős hölgynek, aki bár nagy szegénységben élt, nem akarta elfogadni az adományt, mondván, sokan nálánál jobban is nélkülöznek. A paksi motoros egyesület elnöke fontosnak tartja, hogy egy-egy ilyen eseményt, akciót dokumentáljanak. No, nem azért, mintha köszönetet várnának. Részben azért fontos a nyilvánosság, hogy az adományozók lássák, hogy a pénz jó helyre került, másrészt ezzel szeretnék felébreszteni másokban is a segítőkészséget, önzetlenséget. Janecska Zoltán úgy gondolja, a legnagyobb szükség most Kárpátalján van, ezért visznek rendre oda adományokat. Azt is hozzátette, hogy talán nem tűnik soknak a most összegyűjtött pénzadomány, de ez az ukrán havi átlagkereset többszöröse. A most vásárolt gyógyszeradag év végéig fedezi a kórház igényeit.

A Legends Hungary Motoros és Sportegyesület nemcsak a határon túl élőkre fókuszál, hanem helyben is igyekszik segíteni, ahol tud. Szeptember közepén például az Atomfutáson motoros felvezetőként segítik majd a versenyek zökkenőmentes lebonyolítását.

Fotó: magánarchívum
Fotó: magánarchívum