A Paks II. projektben is számítanak a határon túl élő magyarokra

A határon túli magyar szakemberekre is számítanak a Paks II. projektben, a magyar nyelvű szakképző intézményeket ösztönzik arra, hogy igazítsák ehhez képzési palettájukat – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Határtalanul! program tájékoztató körútjának paksi állomásán.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök

Információs napokon népszerűsíti a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Határtalanul! programot, amelynek támogatásával határon túli magyar területekre utazhatnak el diákok. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a tájékoztató körút paksi állomásán elmondta: a program célja, hogy minden magyarországi diák a magyar kormány támogatásával ellátogathasson legalább egy határon túli magyar területre, ottani gyerekekkel alakítson ki barátságot, megismerje azokat a tájakat, amelyek száz éve még Magyarország részei voltak.

Hozzátette: 2011 és 2018 között 300 ezer diák vett részt a programban, a 2019/2020-as tanévben 101 ezer diák tesz kirándulást a határon túlra. Arról is tájékoztatott, hogy a Tolna megyei iskolák korábban is aktívak voltak a Határtalanul! programban. Tavaly 60 nyertes pályázat született a megyében, így több mint kétezer diák – köztük nyolcszáznál több középiskolás – jutott el egy-egy határon túli területre. A megyébe pedig 600 határon túli gyermek látogatott.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 2020. március 30-ig várják a pályázatokat iskolai közösségektől. Reményeik szerint idén is 100-105 ezer anyaországban élő gyermek juthat el a kormány támogatásával, iskolai szervezésben határon túli területekre.

A jövő tanévre tervezett utazásokat támogató, február 11-én meghirdetett pályázatokról elmondta: hetedik osztályosok, illetve középiskolások kirándulásait támogatják csoportonként legfeljebb 6, illetve 7 millió forinttal. A program keretösszege 4,7 milliárd forint, a pályázatok beadásának határideje március 30.

A Határtalanul! program információs napjára érkezőket Kovács Pál, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár is köszöntötte. Azt mondta, hogy a paksiaknak nincs szégyenkeznivalójuk, ha a határon túl élő magyarokról való gondoskodásról, kapcsolattartásról van szó. – Keressük azokat a kapcsolatokat, amivel a szomszédos országokban élő magyar munkavállalókat ide tudnánk csábítani a paksi atomerőmű bővítésére, a Paks II. projektbe – mondta. Mint ismertette, a nyugat-európai projekteken dolgozók elszakadnak a családtól, hazától, nyelvtől. Őket szeretnék hazahívni, ami lehetőséget teremtene a családok szorosabb kapcsolattartására.

Potápi Árpád János államtitkár arról is tájékoztatott, hogy Süli Jánossal, a paksi körzet országgyűlési képviselőjével, aki a Paks II. projektért felelős miniszter, hónapokkal ezelőtt megkezdték az egyeztetést annak érdekében, hogy bevonják a magyar szakembereket a Paks II. beruházásba. – Nem az a célunk, hogy elcsábítsuk otthonukból a magyarokat, hanem az, hogy olyan jó kereseti lehetőséget biztosító munkalehetőséget kínáljunk számukra, ami arra ösztönözi őket, hogy ne Nyugat-Európában dolgozzanak, hanem közelebb szülőhelyükhöz, az anyaországban – fogalmazott. Hozzátette: az atomerőmű-beruházás kapcsán megkeresik a határon túli szakképzőket annak érdekében, hogy a képzési paletta összeállítását hangolják össze a paksi beruházás szakemberigényével.

A Határtalanul! program a nemzeti összetartozás évében, a sajnálatos trianoni események századik évfordulóján, kiemelt aktualitással rendelkezik – erről Szabó Péter, Paks polgármestere beszélt az információs napon. Azt is mondta, hogy Paksnak a határon túli magyarok lakta területeken lévő testvértelepüléseivel, Kézdivásárhellyel, Galántával és Viskkel hosszú évek óta ápolt kapcsolatai jó része is a fiatalokról szól, hiszen ők azok, akikre számíthatunk majd ezen a területen a későbbiekben. Hozzátette, számos olyan program van Pakson, így a Regélő mesemondó verseny, a Határon túli magyar középiskolások tábora, vagy a Ki-mit-tud?, melyek a fiatalok közötti kapcsolatok erősítését segítik.

Potápi Árpád János szólt arról is, hogy 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében meghirdették Az erős magyar közösségek éve programot is, amely az elmúlt száz év magyar sikereit mutatja be az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban, a politikában és a sportban. – Szeretnénk, hogy a fiatalok ezekről a sikerekről minél többet megtudjanak – mondta az államtitkár.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök