Négy beszállítást terveznek idén az atomerőműből a KKÁT-ba

A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív
A paksi atomerőmű. Fotó: Paksi Hírnök archív

Négy beszállítást terveznek az atomerőműből a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójába (KKÁT) ebben az évben. A létesítményben idén átállnak a negyedéves karbantartásról a félévesre. Minderről a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ír honlapján.

A KKÁT üzemvezetője, Bara László összefoglalója szerint tavaly a létesítményt biztonságosan üzemeltették, a kiégett fűtőelemek betárolása problémamentes volt. – Ebben az évben négy beszállítást tervezünk az atomerőművel egyeztetett időpontokban. Idén változott a karbantartás rendje, mostantól nem negyedévente, hanem félévente kerül sor ezekre a munkálatokra – mondta. Az elmúlt tíz év alatt, amióta az úgynevezett öregedéskezelési program folyik, összegyűlt annyi adat, hogy pontosan tudni lehet, mikor melyik alkatrész, berendezés javítására, cseréjére kell sort keríteni. Az átszervezéssel munkaerőt, időt, pénzt lehet megtakarítani. Jelenleg két nagy átalakítás előtt állnak: korszerűbbre cserélik a sugárellenőrző rendszert, illetve időszerűvé vált az egyik megfogó berendezés átalakítása. Tervezik a száztonnás daru rekonstrukcióját is, amire az utolsó beszállítást követően kerül sor.

A KKÁT további bővítéséről Tokaji Sándor, az RHK Kft. beruházási főmérnöke azt mondta, hogy a 25–28. kamrákat tartalmazó új modul építésére a megfelelő engedélyek birtokában tavaly folytatták le a közbeszerzési eljárást. A szerződést az év elején pedig megkötötték a nyertes pályázóval. Ebben az évben elkészül a modul vasbeton alaplemeze, és megkezdik a gyártási engedélyek beszerzését. A gépész-technológiai rendszerek, tárolócsövek esetében a hatósági engedélyek kiadását nagyjából féléves eljárás előzi meg. Mindezeket figyelembe véve a modul átadása 2023 végén várható.

Az I-K2 jelű kamra az NRHT-ban. Fotó: rhk.hu
Az I-K2 jelű kamra az NRHT-ban. Fotó: rhk.hu

Az RHK Kft. honlapján megjelent összefoglaló a cég másik három telephelyére is kitér. A Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban Bertalan Csaba fióktelep-vezető tájékoztatása szerint, idén kerül sor az I–K2-es jelű, második föld alatti kamra hatósági komplex próbájára. – A technika beüzemelése, az előzetes próbák rendben lezajlottak, úgyhogy mi készen állunk arra, hogy a hatósági jóváhagyás után, az atomerőművel egyeztetett ütemben áthozzuk Paksról a kis és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó kompakt hulladékcsomagokat végleges tárolásra – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy az új tárolási elképzelés szerint készülő konténerek, valamint a kamrák újfajta kialakítása hatékonyabb elhelyezést tesznek lehetővé. Míg a már lezárt első tárolótér körülbelül húsz százalékát tölti ki hulladék, a másodikban és a következőkben már kb. a kamra fele hasznosul – a megszokott magas szintű biztonság mellett. Így összességében kevesebb kamrát kell majd kialakítani. Folyik az I–K3-as jelű kamra kialakítása, nemrég készült el az aljzatbeton. A medence kiépítése várhatóan még idén befejeződik.

A nyugat-mecseki kutatásokban új szakasz – a nagy aktivitású hulladékok végleges tárolóhelyének kijelölését célzó munka – kezdődött el tavaly. Molnár Péter, az RHK Kft. kutatási osztályvezetője elmondta, hogy a telephelykutatásról készült keretprogramot előző év július 5-én hagyta jóvá az Országos Atomenergia Hivatal. A keretprogram 2032-ig, a föld alatti kutatólabor kialakításának tervezett időpontjáig szól. Az első kutatási fázis, aminek a tervét most tavasszal küldik be jóváhagyásra, a következő négy évet öleli fel, de már van engedélyük három kutatófúrás (két 800 és egy 1600 méter mélységig történő) kivitelezésére. A munka várhatóan ősszel indul, mivel az erre kiírt közbeszerzési eljárást meg kell ismételni. Új tendert írtak ki a nagyfelbontású 3D szeizmikus felmérésekre is. Molnár Péter azt mondta, eközben izgalmas vizsgálatsorozatot indítottak: egy német és egy skóciai laboratóriumnak Abaliget és Orfű környéki mészkőbányákból és barlangokból begyűjtött karsztmintákat küldtek izotópos kormeghatározásra. Ennek eredménye az év végére várható, és újabb adalékkal szolgál majd arra, mennyire stabil a nyugat-mecseki terület egy nagy aktivitású tároló létesítéséhez.

Az intézményi kis és közepes aktivitású hulladékoknak fenntartott Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban a hulladéknyilvántartás és a technológiai rendszerek felügyelete, karbantartása az éves ütemtervnek megfelelően történik, folyik a biztonságnövelő program. A radioaktív hulladékok beszállítását és kondicionálását viszont az új koronavírus-betegség miatt határozatlan időre felfüggesztették a Püspökszilágy és Kisnémedi határában lévő létesítményben.