Gyémántlakodalom Pálvölgyiéknél

Házasságkötésük hatvanadik évfordulóján köszöntötte Pálvölgyi Pált és feleségét, Lacza Erzsébetet Szabó Péter, Paks polgármestere és dr. Hanol János, a polgármesteri hivatal kommunikációs csoportjának vezetője.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Szabó Péter elmondta: ritka, hogy gyémántlakodalmat köszöntenek, de mivel dr. Hanol János helytörténészként kutatja a város múltját, emellett családi kötődése is van, tudomást szerzett a Pálvölgyi házaspár gyémántlakodalmáról. Érdekesség – fűzte hozzá –, hogy Pálvölgyi Pálné, született Lacza Erzsébet szülei is megélhették 60. házassági évfordulójukat, erről 1979-ben újságcikk is megjelent. A polgármester hozzátette: a városvezetés feladata, hogy köszöntse a gyémántlakodalmasokat, hiszen a családbarát önkormányzat a gyermekáldás mellett a házasság intézményét is fontosnak tartja. A gyémántlakodalmasok köszöntéséből a jövőben hagyományt szeretnének teremteni.

Pálvölgyi Pál az 1960-as május elsejei esti bálon ismerte meg a cseresznyési Lacza Erzsébetet, akivel 1961. január 21-én kötöttek házasságot a paksi Jézus Szíve-templomban. Négy gyermekük született, egy fiú (Pál) és három lány (Erzsébet, Rozália, Mária). Pali bácsi tizennégy évesen kezdett dolgozni, eleinte magángazdaságban, később a paksi malomban, majd a Dunamenti téesznél lett traktorvezető, és onnan ment nyugdíjba. Bözsi néni fiatalon szintén az állami gazdaságban dolgozott, majd a nagyáruház ruházati osztályán, később elvégezte a boltvezetői képzést, és a Malomhegyi ABC-t vezette, így a paksi ÁFÉSZ-tól ment nyugdíjba. A ’90-es évek közepén lettek mindketten nyugdíjasok. Korai nyugdíjas éveiket a család – négy gyermeküktől kilenc unoka és három dédunoka született – segítésének szentelték, akár építkezésről, akár gyermeknevelésről volt szó. Az utóbbi éveket kertészkedéssel és állattenyésztéssel töltik. Egyikük már elmúlt nyolcvanéves, másikuk tavasszal tölti be ezt a kort. A pandémiás időszak lassan telik számukra, hiányoznak nekik a családi összejövetelek és beszélgetések, de a gyermekeik és unokáik mindenben támogatják őket.

Lacza András és felesége 1979-ben Pakson, a Mária utcában ünnepelték gyémántlakodalmukat, a cikkben említett kilenc gyermekük közül most, 2021. január 21-én, egyetlen még élő lányuk, Pálvölgyi Pálné (Lacza Erzsébet) a szomszédos Csendes utcában ugyancsak megélte férjével, hogy 60 éves házasok. (Tolna Megyei Népújság, 1979. március 4., Fotó: Bencze Barnabás, 1979)