Fertőtlenítő berendezést ajándékoztak a kórháznak

Fertőtlenítő készüléket adományozott a Tungsram Vállalat a Tolna Megyei Balassa János Kórháznak. A berendezést ünnepélyes keretek között adták át a közelmúltban.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Az eseményen Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter mondott köszöntőt. Mint mondta, a Tungsram nagy múltú cég, hosszú évek óta tart a munkakapcsolat és keresik a jövőbeni együttműködési lehetőségeket is. Egy ilyen tanácskozáson, a pandémiás helyzetben merült fel a fertőtlenítő készülék iránti igény, és a gondolat, hogy a szekszárdi legyen az első vidéki egészségügyi intézmény, ahol kipróbálhatják az UV-C Sanitizer elnevezésű berendezést. A miniszter szavai szerint a koronavírus-járvány meggyorsította azokat az innovációs tevékenységeket, amelyekben a hazai tudósok világszerte élen járnak. Az UV-C Sanitizerben közel százéves technológiát alkalmazott a gyártó, amely egy év alatt megfelelő formába öntötte, tesztelte a berendezést – tájékoztatott Süli János, aki Tolna Megyei Balassa János Kórház fontosságáról is beszélt. – Számunkra mindig is fontos volt a megyei kórház, a térségben élők és a munkavállalóink ellátásában is. A régmúltú kapcsolatban számtalan együttműködésre volt már példa felújítások és eszközbeszerzések tekintetében. Hosszútávon számítunk valamennyi egészségügyi dolgozóra – húzta alá a miniszter, hozzátéve: szeretnék, ha a következő időszakban is ez jellemezne bennünket, túl a járványon is szülessen minél több magyar alkotás és innováció, amelyek előnyeit az ország és a társadalom minden szegmense élvezni tudja.

A fertőtlenítőberendezést és a gyártót Csernoch Viktor, a Tungsram Vállalati Projekt igazgatója mutatta be az eseményen. Nemzetközi kutatások szerint a berendezés öt perc alatt elpusztítja mindazokat a vírusokat és baktériumokat, amelyekkel a hétköznapi életben találkozhatunk. A COVID-19 vírus például kevesebb, mint nyolcvanöt másodperc alatt elpusztul a készülékben. A berendezésbe egyebek mellett mobiltelefon, laptop, kulcs és arcmaszk is behelyezhető. Jelenleg Budapesten a Honvéd Kórházban használnak ugyanilyen készüléket, eddig jó eredménnyel. A berendezés már elérhető a lakosok körében is, jelenleg csak az ára limitálja ennek mértékét. A Tungsram Vállalat egyébként nem csak a járványhelyzetben segíti az embereket, rendszeresen jótékonykodnak más területeken is – tudtuk meg Csernoch Viktortól.

Dr. Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház intézményvezetője szerint hiánypótló szerepet tölthet be a berendezés. – A kórház sokféle tisztítási, sterilizálási eljárást alkalmaz, amelyeket általában hővel, vegyi anyagokkal vagy kémiai módszerekkel végzünk. Ebben a sorban hiánypótló az eszköz, hiszen az UV fény segítségével a felület jelentős károsítása nélkül tudunk fertőtleníteni egy eszközt. Az adományozás célja az is, hogy megvizsgáljuk az innovatív ötlet egészségügyben való alkalmazhatóságát, és megkeressük azt a szegmenst, ahol az eszköz jól használható, ezáltal pedig tovább növelhető az egészségügyi ellátás színvonala – összegzett Dr. Németh Csaba.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház az első vidéki egészségügyi intézmény, ahol kipróbálhatják a készüléket, Budapesten pedig a Honvéd Kórház mellett hamarosan a Bethesda Gyermekkórház és az Országos Mentőszolgálat is tesztelheti a berendezést.