Lélekmozgató program a Deák Ferenc iskolában

Fotó: az iskola felvétele

A Paksi Deák Ferenc Általános Iskola az idei tanévben is csatlakozott a magyar parasport napja alkalmából meghirdetett Lélekmozgató programhoz.
A céljuk az volt, hogy programjaikkal közelebb hozzák egymáshoz az ép fejlődésű és a fogyatékossággal élő embereket, diákjaikat elfogadóvá, nyitottá tegyék olyan helyzetekre, amikor valamilyen testi, szellemi vagy egyéb fogyatékosságú emberrel találkoznak a hétköznapokban.

A járókelők figyelmét az alsó tagozat kerítésére kihelyezett szavakkal hívták fel a parasport napjára, mint például elfogadás, empátia, együttérzés.
Alsó tagozatosok több helyzetben is átélhették, milyen lehet testi fogyatékkal élni: a kezük helyett a szájukkal, illetve lábukkal festettek, megtanulták Braille-írással leírni a nevüket, valamint elsajátíthattak néhány fontosabb kézjelet. Lehetőségük volt arra is, hogy online beszélgessenek egy külföldön élő látássérült emberrel, valamint ellátogatott hozzájuk egy szintén látássérült hölgy, akivel beszélgethettek. Bartos Erika lélekmozgató meséinek hallgatása közben sokan elérzékenyülve készítették el a mesékhez illusztrációjukat. Óriási sikert aratott a kicsik körében a kutyaterápia. A szünetekben és a testnevelésórákon különböző játékos tevékenységek során élhették át a fogyatékosok helyzetét (kakasviadal, csörgőlabda, gólya viszi stb.). A felső tagozatos diákok az iskolarádión keresztül kaptak tájékoztatást a parasport történetéről. Rendhagyó testnevelésórán ülőröplabdáztak, „kerekes” teniszeztek és bocsáztak. Informatikaórán prezentációt készítettek, illetve tekintettek meg a parasportolókról. Szituációs játékok, activity, nehezített feladatok (egy kézzel, egy lábbal való végrehajtás), érzékenyítő szövegfeldolgozások színesítették a repertoárt. Mindemellett megtekintették A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér című dokumentumfilmet, valamint a Lecsót. Mindkét tagozaton előzetes feladat volt a parasport totó kitöltése.

Fotó: az iskola felvétele

Bíznak abban, hogy a jó hangulatban eltöltött nap valóban elérte a kitűzött célokat, tehát lélekmozgató volt, közelebb hozta az iskola diákságát a fogyatékossággal élőkhöz, empatikusabbá, elfogadóbbá tette őket.