Ünnepi megemlékezés március 15-én

A március 15-i ünnepi megemlékezést a megszokott formában nem lehetett megtartani a koronavírus-járvány miatt, ezért a programot rögzítette a TelePaks, és ma (03.15.) este vetítette televíziós csatornáján, illetve a Facebook-oldalán (TelePaks–Paksi Hírnök), valamint hamarosan felkerül YouTube-csatornájára, és honlapjára (telepaks.net).

Szabó Péter, Paks polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Beszélt arról, hogy immár 173 esztendeje tisztelgünk a forradalmárok örök érvényű tettei, szavai előtt. – Immár 173 esztendeje ezt teszi minden hazafi, akiknek mérce, igazodási pont, szellemi-lelki alappillér 1848 lelkülete, szellemisége, máig megtartó ereje. Tesszük ma mindezt a koronavírus árnyékában, újra egyre erősebb szorításában – fogalmazott a polgármester, majd feltette a kérdést: akartak-e 1848 márciusának hősei forradalmárok lenni? – Hiszem, hogy egyikőjük sem készült hosszú éveken át arra, hogy forradalmárrá válik. Egyszerűen meghozta számukra az idő és a pillanat a döntést: „Rabok legyünk vagy szabadok?” A márciusi ifjak talán néhány pillanat alatt megértették, hogy most rajtuk a sor. Hogy a sors vagy a gondviselés azt az örök érvényű küldetést szabta rájuk, hogy bátor tetteikkel szabadságot, reményt, önbecsülést adjanak a magyar nemzetnek. Mert ez életük legnagyobb küldetése, legmélyebb értelme – fogalmazott Szabó Péter, majd így folytatta: – Úgy, ahogy mi, ma élők is egyre erősebb és súlyosabb feladatot kapunk a járvány idején. Az összefogás, felelősségteljes gondolkodás, törődés, egymásra való odafigyelés, vagyis a közös védekezés történelmi feladatát. Azt, amit szinte az egész világ és benne mi, paksiak is immár szinte napra pontosan egy éve teszünk. Nem készültünk rá, nem akartuk, de megkaptuk, és helytállunk benne. Közösen, összefogva, egymásra odafigyelve, fáradhatatlanul küzdünk egymásért, egészségünkért, normális és biztonságos emberi életünk visszaszerzéséért. Tesszük mindezt egyénileg családjainkban, intézményeinkben és az önkormányzat számos intézkedése által is. S ahogy 173 éve újra és újra köszönetet mondunk a forradalmároknak, úgy a mai ünnepen köszönetet kell mondanunk azoknak, akik a forradalmárok lelkületével, fáradtságot nem ismerve küzdenek a magyar emberek egészségéért, gyógyulásáért.

A polgármester arról is beszélt, hogy 173 éve a hazánk reménytelenségben, kifosztottságban, sötét bánatban szenvedett, hiszen a Habsburgok árnyékában voltunk, akik elvették tőlünk a fejlődés, az anyanyelvhasználat, a nemzeti szuverenitás, az önrendelkezés és szabadság lehetőségét. – De jött néhány fiatal, akik azt mondták, elég volt a láncokból. Akik reményt, bátorságot, szárnyakat adtak nemzetünknek. S talán ma az ő lelkületük újra remény lehet mindannyiunknak. Hiszen a vírus árnyékában lassan elveszítjük emberi közösségeink, ünnepeink megélésének örömét. Felnőttként és gyermekként egyaránt beszorulunk otthonainkba. Egyre inkább beszűkül életterünk, mellyel számos veszteséget is megélünk – fogalmazott, kiemelve, hiszi, hogy a mai ünnep pont arra tanít meg, hogy nincsenek vesztes helyzetek. – Mindig mindenből van kiút és lesz megújulás. Hogy az élet mindig legyőzi azt, ami most még ellene van. Így lesz a mostani küzdelmeinkkel és megpróbáltatásainkkal is – húzta alá Szabó Péter, aki így zárta beszédét: Kívánom, hogy a mai embert próbáló időkben is értsük és éljük 1848. március 15-e üzenetét. Tegyen minket ma is büszkévé, bölccsé. Adjon tiszta értékrendet, bátorságot, összetartozást és jövőt. És éljük meg felelős döntéseinkben, cselekedeteinkben családjaink, hazánk és településünk javára a forradalmárok immár örökre tiszta és fiatal lelkületét.

Ezt követően Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Mint mondta, március 15-e az egyik legnagyobb ünnepünk, a szabadságharcról, Magyarország függetlenségéről szól, amiért bár másképpen, más eszközökkel, de tulajdonképpen mai is muszáj küzdenünk. Beszélt arról, hogy mindig a kokárda testesítette meg ezt az ünnepet, ami igen élénken meg tudott maradni a magyar tudatban.

– Jámbor Pál születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén, amiről a járványhelyzet miatt nem tudunk méltó módon megemlékezni. A Szent István téren álló mellszobránál minden évben elhelyezik saját készítésű zászlóikat óvodások, iskolások, ma csak egyet láttam, bízunk benne, hogy jövőre méltón meg tudjuk ünnepelni. Csakúgy, mint Petőfit, akinek 2022-ben kétszáz éves jubileumi évfordulója lesz. Petőfi Sándor 1831-ben és 1832-ben Sárszentlőrincen, az evangélikus gimnáziumba tanult, a jegyző főutcán található házában lakott, ami ma már emlékhely. Az évfordulóra ezt a házat felújítjuk, hogy méltó módon emlékezhessünk a szabadságharc költőjére. Sok barátja volt, később, amikor 1845-ben visszajött, Borjádon, a méhesben számtalan verset írt, a Négyökrös szekér az egyik leghíresebb – mondta Süli János, említve azt is, hogy nagyon gazdag emléktúrát tehetünk Sárszentlőrinc, Uzd, Borjád útvonalon, ott található az a sörétgyártó torony is, ami a megye legfontosabb ipartörténeti emléke – mondta a miniszter.

Süli János kitért arra, hogy március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990-től hivatalos nemzeti ünnep. Ekkor adják át az állami kitüntetéseket, a Kossuth-díjakat, a Széchenyi-díjakat a Parlamentben, ekkor zászlófelvonással kezdődik a nap. Ezek ma elmaradtak, de próbáljuk majd bepótolni. Az a fontos, hogy addig is mindenki próbálja meg ezt az ünnepet ébren tartani a szívében, és valamilyen módon megemlékezni róla, zárta gondolatait Süli János.

A megemlékezés részeként Álom egy forradalomról címmel a Balogh Antal katolikus iskola diákjai adtak irodalmi műsort, Megzenésített március címmel pedig mai gondolatok és 1848/49-es versek hangzottak el paksi zenekarok, a SoulFood, a Pirkadat, a PistiEst, valamint egy erre az alkalomra alakult formáció előadásában.

 

Március 15-én megkoszorúzták Jámbor Pál szobrát, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulója alkalmából: Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke és Ulbert Sándor önkormányzati képviselő a KDNP nevében. Leber Ferenc és Szántó Zoltán alpolgármesterek, valamint Szabó Péter polgármester és a Fidesz helyi szervezetének elnöke a Fidesz frakció nevében. Süli János tárca nélküli miniszter, Mittler István és Leber Ferenc az új atomerőmű-projekt képviseletében. Szabó Péter polgármester, Szántó Zoltán és Leber Ferenc alpolgármesterek a városvezetés nevében.