Nyárra elkészülhet a minisztériumi irodaház Pakson

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Nyárra elkészülhet a Süli János által vezetett apparátus paksi irodaháza, és a két blokk megépítését koordináló minisztérium átteszi a székhelyét Paksra. – A központ itt, a fővárosban pedig egy kirendeltségünk működik majd – nyilatkozta Süli János a TelePaksnak. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter arról számolt be, hogy a PIP Nonprofit Kft. az Erzsébet Nagy Szálloda melletti egykori Bun-villa egy részét már birtokba vette a szükséges átalakítás, belső felújítás után. Az épület másik, Deák Ferenc utca felé eső részében alakítanak ki miniszteri és államtitkári irodákat, tárgyalókat. A belső átalakításokkal párhuzamosan külső munkálatok is zajlanak, egységes megjelenést kap az irodaház. – Bízunk benne, hogy május végére készen leszünk – fogalmazott Süli János.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Arról is beszélt, hogy a városban és környékén járva már igen sok helyütt látható nyoma az atomerőmű-beruházáshoz kapcsolódó fejlesztéseknek. A minisztériumi épület közelében lévő orvosi rendelő területét is igénybe véve parkoló épült a 6-os út mellett, a rendelő udvarának további rendezése is napirenden van. A város másik, déli oldalán is dolgoznak munkagépek. Folyik a bekötőút négysávosítása, és az atomerőmű északi és déli bejárója közötti szakaszt is szélesítik, ez is négysávos lesz. A 6-os út Duna felé eső részén régészeti feltárás zajlik, ott irodaházat, műszaki szállást építenek, a szemben lévő oldalon pedig az orosz fél számára épül majd konténerekből szálláshely. Szintén konténerekből épült fel a majdani blokkok szomszédságában a beruházó, azaz a Paks II. Zrt. irodaháza, amelyben Süli János tájékoztatása szerint már belső munkák folynak. A közelében lévő másik három épület – két irodaház és egy konyha-ebédlő – használatba vételi engedélye rövidesen megérkezik, itt a szerződésnek megfelelően az orosz fél az építtető, részletezte Süli János.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 6-os út mellett továbbra is várja a beruházás iránt érdeklődő vállalkozásokat az információs iroda, ahol – mint kiemelte – arról kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők, hogy hol milyen feltételekkel lehet bekapcsolódni a projektbe.

Kitért a 2021 első felére tervezett talajelőkészítő munkálatokra is. Kifejtette, hogy megteremtették ugyan annak lehetőségét, hogy előbb hozzáfogjanak ehhez a feladathoz, de szükség van még elemzésekre, kiegészítő számításokra. Ezen az orosz fél közösen dolgozik a tenderen kiválasztott német Bauer építőipari vállalattal. – Valóban hamarabb akartuk a földmunkákat elkezdeni, előkészítettük a szükséges jogszabály-módosítást, megszereztük a brüsszeli jóváhagyást, sor került a szerződésmódosításra is, de ahogyan ezt már sokszor mondtuk, nem a gyorsaság, hanem a biztonság az első – hangsúlyozta a miniszter. Szavai szerint, miután az alaplemez betonozása megtörténik, már semmilyen meglepetésre nem kell számítani, hiszen a blokkok majdnem egyformák, épüljenek bárhol a világon. Az alapozás azonban mindenhol más. Pakson figyelembe kell venni, hogy a Duna és négy működő blokk szomszédságában épülnek meg az új blokkok. Annak garantálása élvez prioritást, hogy a huszonkét méter mélységű munkagödör mélyítése során a talajvízszint ne változzon meg az atomerőmű négy blokkja alatt. – Ez igen összetett feladat, amelynek megoldásán a világ legjobb hidrológusai dolgoznak – húzta alá Süli János. Beszámolt arról is, hogy tesztmunkagödröket fognak létesíteni, aminek engedélyezése lassan a finiséhez ér. – Körültekintően járunk el, minden szempontot figyelembe véve készülnek el a tervek – húzta alá a miniszter.