Vizitben a tüdőgyógyászat szakrendelésen

Vizitben című sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal a tüdőgyógyászatra látogattunk el, ahol dr. Auth Péter tájékoztatott a szakrendelés működési rendjéről, az eszközellátottságról, a vizsgálatokról.

Ha tüdőgyógyászatról van szó, sokaknak még mindig a tbc (tüdőgümőkór) jut eszébe, pedig ez már ritkaság. Manapság a tartós légúti szűkülettel járó betegségek – mint a tüdőasztma, COPD –, valamint a tüdődaganatok korai felfedezése és gondozói ellátása jelenti a fő feladatot. A Paksi Gyógyászati Központ tüdőgyógyászati szakrendelésén dr. Auth Péter főorvos fogadja a betegeket péntek kivételével minden hétköznap, beutalóval és előjegyzéssel, ami alól csak a sürgős esetek képeznek kivételt.

Dr. Auth Péter. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Auth doktor elmondta, hogy az új típusú koronavírus okozta járvány korai időszakában a szakrendelésen történő megjelenés helyett a telefonos betegirányítás vette át a szerepet, amire korábban nem volt példa, de viszonylag jól tudták menedzselni a helyzetet. Most már ismét a személyes orvos-beteg találkozás a jellemző a szakrendelésen, ahol az ellátásra jelentkezők között megjelentek immár a Covid–19 fertőzésen átesett betegek. Bár folyamatosan új információk jelennek meg a betegség rövid és hosszú távú hatásairól, azt már jó ideje tudjuk, hogy a heveny betegség tüneteinek súlyosságától, a beteg életkorától, aktuális egészségi állapottól függetlenül is kialakulhat a tüdőt és/vagy egyéb szerveket is érintő szövődmény. Ezért, ha valaki nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, elhúzódó köhögést, alvászavart, krónikus fáradtságot tapasztal, forduljon háziorvosához, aki post-Covid syndroma gyanúja esetén tüdőgyógyászati vagy az egyéb érintett szervnek megfelelő szakrendelésre utalhatja panaszainak tisztázására.

A már gondozásba vett betegek ismerik a szakrendelést. Az új pácienst kikérdezik ismert betegségeiről, gyógyszerszedési szokásairól, panaszairól, majd a fizikális vizsgálat után az orvos meghatározza, milyen további vizsgálatokra van szükség. Elrendelhet többek között labor-, röntgen-, CT-, légzésfunkció-vizsgálatot, oxigéntelítettség-mérést, hatperces járástávolság-mérést, ami a terhelhetőségről ad felvilágosítást. Az eredmények alapján határozza meg a további teendőket. Ha valakit gondozásba vesznek, az állapotától és társbetegségeitől függően évente, fél- vagy negyedévente kell megjelennie, de lehet akár havonkénti is a kontroll. Idős vagy gyenge állapotú páciens esetén célszerű, hogy jöjjön vele kísérőként családtag.

A főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a légúti betegségek esetében alkalmazott gyógyszeres kezelés döntően inhalatív, azaz gyógyszerbelégzésen alapuló terápia, amelynek nagy előnye, hogy a tabletta bevételén alapuló kezeléshez képest sokkal kevesebb a mellékhatás, de a betegnek hibátlanul kell tudnia használni a belégzőeszközöket a jó terápiás eredmény érdekében. A dohányzás elhagyása lényeges, mert fontos kóroki tényező. A jelentős túlsúly is lehet a nehézlégzés oka. Ha a páciens kellően együttműködő, a gyógyászati központban dietetikus és gyógytornász is segítheti a megfelelő testsúly elérésében.

Dr. Auth Péter 2017. március 1-je óta dolgozik a paksi szakrendelésen. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett 1991-ben, majd Szekszárdon a Megyei Kórház Tüdőgyógyászati Osztályán kezdett dolgozni, később onkológiai szakvizsgát is tett, és az Onkológiai Osztályon folytatta pályafutását.

Kiemelte, hogy a paksi tüdőgyógyászati szakrendelésen jó az eszközellátottság, a személyzet képzettsége, hozzáállása kitűnő. Az asszisztenciát Horváthné Kajári Erika diplomás ápoló, Botár Amelita ápoló és Bolláné Hegedüs Zsuzsanna tüdőbeteg-szakgondozó alkotják.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök