Frastné Nikl Gyöngyi kapta a Pongrácz Sándor-díjat

Frastné Nikl Gyöngyi, a Paksi Gyógyászati Központ ápolási igazgatója kapta idén a Pongrácz Sándor-díjat. A kitüntetést a Semmelweis-napi városi ünnepségen adta át a díjazottnak Szabó Péter polgármester.

(…) Miközben az egészségügyben számos különböző szakmát tudunk megkülönböztetni, valójában mindegyiket egyetlen közös vonás teszi közössé, egymástól szét nem választhatóvá. Ez pedig nem más, minthogy az egészségügyben dolgozni valójában hivatás. Hivatás, melyhez nem elég az ész, a tudás vagy a tudomány. Kell hozzá a szív, az elköteleződés és mindenekelőtt az alázat – mondta beszédében Szabó Péter polgármester a Semmelweis-napi városi ünnepségen.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Kiemelte, hogy minderre legékesebb bizonyítékot az elmúlt közel másfél év adott. – Hiszen a járvány első, második és harmadik hullámának nehéz hónapjaiban orvosként, ápolóként, asszisztensként tudásuk legjava mellé szívüket is odaadták. Hiszen vállaltak minden testi-lelki veszélyt, fáradtságot, változást, kihívást, lemondást mely a járványhelyzetből Önökre szakadt – fogalmazott a polgármester, majd így folytatta: Köszönjük kitartásukat, lelki erejüket, elköteleződésüket, mellyel gyógyítottak, vigasztaltak, hitet és reményt adtak betegnek és családtagjaiknak egyaránt. És köszönjük azt az ember feletti teljesítményt is melyet az oltakozás feladatában vállaltak azért, hogy mostanra az élet a lehetőségekhez mérten normalizálódjon, és a számos korlátozástól lassan megszabadulhassunk. De hálásan gondolunk mindazok munkájára is, akik a járványhelyzet mellett biztosították az egészségügyi szolgáltatások fenntartását azoknak, akik más betegségekben szorultak egészségügyi ellátásra.

– Hálás szívvel köszönöm meg városunk minden polgára nevében az értünk vállalt mindennapi munkájukat, értékes szolgálatukat. És kérem, hogy életünkért, egészségünkért tegyék ezt a jövőben is. Mindehhez pedig kívánok a magam és Paks minden polgára nevében erőt, kitartást – zárta gondolatait Szabó Péter.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A köszöntőt követően átadta a Pongrácz Sándor-díjat. A kitüntetést az egészségügyben dolgozók elismerésére alapította az önkormányzat, és 1999 óta minden esztendőben ezen a rendezvényen adják át. A díjat páros évben orvosnak, páratlan évben szakmai munkát segítő egészségügyi dolgozónak ítélik oda. 2021-ben a kitüntetett Frastné Nikl Gyöngyi, a Paksi Gyógyászati Központ ápolási igazgatója.
Frastné Nikl Gyöngyi az általános iskolai vöröskeresztes szakkörön szerzett élmények, tapasztalatok alapján döntött úgy, hogy az egészségügyi pályát választja. A szekszárdi szakközépiskolában érettségizett, és még azon a nyáron munkába állt a rendelőintézet laboratóriumában, majd néhány hónappal később áthelyezték a szemészetre, ahol 24 évet dolgozott. Közben 1996-ban vezető asszisztens helyettes lett, majd 2005-ben vezető asszisztens, 2013-tól ápolási igazgató.

Feladatai közé tartozik a szakdolgozók szabadságolásának és helyettesítésének koordinálása, továbbképzések szervezése, részt vesz a különböző szabályzatok, belső utasítások, munkaköri leírások megalkotásában, aktualizálásában, a teljesítményjelentések elkészítésében. Vezető szerepet töltött be az intézményben 2000-ben auditált és azóta is jól működő minőségügyi rendszer bevezetésében, működtetésében. 2011 óta az infekciókontroll területén is dolgozik, aminek célja a betegek és egészségügyi dolgozók ellátással összefüggő fertőzési kockázatainak minimalizálása, a kórokozók terjedésének megelőzése. Mivel egynapos sebészet is működik a gyógyászati központ égisze alatt, ezért közegészségügyi felügyelőre is szükség van, Gyöngyi vele együtt végzi az infekciókontroll keretében szükséges ellenőrzéseket az intézményben, valamint koordinálja az egészségügyben dolgozók oktatásait.

Jelentős szerepet vállalt a 2014-ben megnyitott gyógyfürdő dolgozóinak kiképzésében és a betegutak megszervezésében. Több, köztük számos akkreditált továbbképzést szervezett helyben a szakdolgozók számára. 2017-től társadalmi funkciót is vállal a Dr. Magyar Imre Alapítvány kuratóriumi tagjaként.

Ahányszor új megbízást kapott, annyiszor ült vissza az iskolapadba: elvégezte a szemészeti asszisztens képzést, aztán egészségügyi menedzser, majd epidemiológiai szakápoló végzettséget szerzett. Amikor végleg kikerült a szemészeti szakrendelésről, egy ideig úgy érezte, hogy haszontalan a munkája, de aztán rájött, hogy anélkül a háttér nélkül, aminek a megteremtésében része van, nem működne a betegellátás. Véleménye szerint a fejlődéshez tanulni kell, ezért újabb, már felsőfokú szakmai és vezetői képzésekben vett részt. Előbb főiskolai végzettséget szerzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás-Betegellátás (BSc.) alapszakon, majd a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségügyi Menedzser (MSc.) mesterképzési szakon egyetemi végzettséget szerzett.

Munkája szakmai elismeréseként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szakmai Díjjal tüntette ki 2017-ben, melyet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Siófokon megrendezett IV. Szakdolgozói Kongresszusán vehetett át. Az országos elismerést minden esztendőben megyénként egy szakdolgozónak ítélik oda. Az országos szakmai díjjal azokat jutalmazzák, akik az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, az ápolás, a gondozás és a betegellátás területén magas színvonalú, példaértékű munkát végeznek, valamint kimagasló teljesítményükkel hozzájárulnak az egészségügyi ellátás és a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez.

2020-ban és 2021-ben oroszlánrészt vállalt a COVID 19 fertőzés intézményi megelőzésében, az eljárásrendek kidolgozásában, a betegséggel kapcsolatos saját és más önkormányzati intézmények szűréseinek és nem utolsó sorban a gyógyászati központban végrehajtott és végrehajtandó COVID 19 oltási tevékenység előkészítésében, megszervezésében és adminisztrációjában.

Frastné Nikl Gyöngyi szakmai és vezetői hitvallása, hogy a felmerülő problémákat meg kell beszélni, de fontos, hogy nyugodt hangvételben tegyük, mert az indulatoktól túlfűtött vita nem vezet sehova.

A kitüntetés átadása után ünnepi műsor következett, a Tűzvirág Táncegyüttes lépett fel.

Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök