Vizitben: képalkotó diagnosztika

Vizitben című sorozatunkban a városban működő egészségügyi alap- és szakellátást mutatjuk be. Ez alkalommal a képalkotó diagnosztikán van a sor. A Paksi Gyógyászati Központban röntgen, ultrahang, tüdőszűrés és csontsűrűség-vizsgálat (DEXA) érhetők el.

Dr. Kun Gábor radiológus szakorvos teljes állásban dolgozik a röntgenen és az ultrahangon, dr. Lukácsi Katalin radiológus főorvos heti három napot az ultrahangon. A röntgen és az ultrahang is beutalóköteles, és jelenleg – a koronavírus-járvány miatt – mindkettő előjegyzéssel működik. Küldhetnek beteget vizsgálatra házon belül a szakrendelésekről, illetve előfordulhatnak sürgős esetek, így megeshet, hogy valamennyit várakozni kell az előjegyzéskor kapott időponthoz képest, ami ezért tájékoztató jellegűnek tekintendő.

Dr. Kun Gábor. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Kun Gábor felhívta a figyelmet, hogy ha valaki nem tud megjelenni az előjegyzett időpontban, vagy időközben okafogyottá válik a vizsgálat, mindenképpen jelezze, hogy bejegyezhessenek helyette másik pácienst. Azt is elmondta, hogy az ultrahanglelet gyakorlatilag azonnal készen van, de a röntgenleletre sem kell sokat várni, azokon a napokon lehet némileg hosszabb ez az idő, amikor egyedül van.

Dr. Lukácsi Katalin. Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

Dr. Lukácsi Katalin azt mondta, hogy hasi ultrahang esetén a vizsgálatot megelőző legalább öt órában ne egyen a páciens, kismedencei ultrahang esetén pedig egy órával a vizsgálat előtt igyon meg fél liter buborékmentes folyadékot, hogy telt legyen a húgyhólyagja. Ha éhgyomri vizsgálatról van szó, a tea és a kávé fogyasztása is mellőzendő. A rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetők a vizsgálatok előtt.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks archív

Néhány hónappal ezelőtt megújult a röntgenrészleg, az új gépek jobban kezelhetők, könnyebben forgathatók, és lényegesen jobb képminőséget adnak, kisebb sugárdózis mellett. Olyan speciális mellkasfelvétel is készíthető, amely három képet tud adni: teljes mellkas, csak csontozat, csak lágyszövetek. A röntgenben a felvételek elkészítése a röntgenasszisztensek feladata, a leletezés viszont az orvosé, az ultrahangon más a helyzet, ott a teljes vizsgálati folyamatot az orvosok végzik el.

A röntgenben dolgozó asszisztensek kérése, hogy röntgenvizsgálat, tüdőszűrés, DEXA, nyaki és pajzsmirigy ultrahang- vizsgálat esetén ne viseljenek a páciensek a vizsgálandó testrészen ékszert, a legjobb, ha eleve otthon hagyják. Röntgen- és ultrahangvizsgálatra ajánlott laza, könnyen felhúzható, le- és felvehető ruhadarabokban érkezni.

A tüdőszűrésre – ami tulajdonképpen egy röntgenvizsgálat – beutaló nem, viszont előjegyzés szükséges. A tüdőszűrés 40 év felett ingyenes, a 18-40 éveseknek 1700 forintba kerül. A nappali tagozatos diákok is mentesülnek a díj megfizetése alól, csak vigyék magukkal érvényes diákigazolványukat vagy hallgatóijogviszony-igazolást. A tüdőszűrésre kapott időpont szintén tájékoztató jellegű. A leletkiadás nem azonnali, a vizsgálatok után egy héttel telefonon lehet érdeklődni, vagy a leletek letölthetők az EESZT rendszerből.

A gyógyászati központban a DEXA (denzitometriás vizsgálat), közismert nevén a csontsűrűség-vizsgálat is elérhető, ami néhány percig tart, és teljesen fájdalommentes. Előtte ehet, ihat, valamint beveheti a gyógyszereit a páciens. Ez a vizsgálat kizárólag szakorvosi beutalás esetében térítésmentes, egyébként 3000 forintba kerül.

Fotó: Szaffenauer Ferenc/Paksi Hírnök

A szakrendelésen kiválóan képzett, összeszokott szakdolgozói team végzi a feladatokat: Rostás Henriett röntgencsoportvezető, képi diagnosztikai asszisztens, Bognár Andrea és Gálosi Ferencné képi diagnosztikai asszisztensek, Ömböli Anita radiográfus, Tar Nikolett CT-MR szakasszisztens, Kákonyi Gáborné asszisztens (radiográfus asszisztensnek tanul).