Szabó Péter: Köszönöm mindenki szolgálatát

Szabó Péter, Paks polgármestere. Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Tisztelt Paksi Polgárok!

Platón, az ókori filozófus beszélt arról, hogy örömöt a jelenben megélt elégedettségből nyerhet az ember. Ehhez viszont tudnunk kell megállni, elcsendesedni, a múltunkból és a vágyott jövőből megérkezni a jelenbe. Hiszem, hogy erről szól az előttünk álló időszak, az év utolsó hetei, amikor elcsendesedik a világ, megbocsájtást kap a múlt, és felsejlik egy vágyott és szebb jövő reménye. De ehhez kell a számadás, hogy hol tartok, mit értem el, vagyis kell a ma öröme, elégedettsége. Hiszen ebből születik meg a holnap, mindaz, amiért dolgozunk, lemondunk és rengeteg áldozatot hozunk.

Hiszem, hogy mindez nemcsak az ember egyéni, hanem a város közösségi életére is igaz. Hiszen ilyenkor év végén számot vetünk azzal, hogy honnan indultunk, milyen célokat tűztünk ki, és mi az a növekedés, amit elértünk, amelyért hálát adhatunk, amelyre elégedett és örömteli szívvel gondolhatunk.

Célunk idén sem változott. Felelősen szolgálni a város fejlődését, az itt élők boldogulását, és olyan körülményeket teremteni, amelyben egyszerre találja meg fiatal és idős, családos és egyedülálló a helyét, boldogulását, biztos jövőjét. De az elmúlt év másra is felhívta a figyelmet. Növekedni nemcsak anyagiakban, infrastruktúrában kell és lehet, hanem azokban az emberi értékekben is, melyek egy közösség felelősségvállalásában öltenek leginkább testet. Hiszem, hogy mi, itt Pakson ebben az évben is jelesre vizsgáztunk odafigyelésből, közösségeink szolgálatából, hiszen a járvány ezt az évünket is jelentősen átszőtte, meghatározta. Hatalmas kihívást és feladatot adva az egészségügyben, a szociális intézményekben, az oktatásban dolgozóknak és minden családnak. Köszönöm mindenki szolgálatát, akik áldozatukkal, erőfeszítéseikkel állták a sarat az év legnehezebb időszakaiban, a járvány különböző hullámaiban orvosként, ápolóként, pedagógusként, szociális dolgozóként és nem utolsósorban szülőként és nagyszülőként gondoskodva családjukról, a rájuk bízottakról. Mindez elégedettséggel és azzal a reménnyel tölthet el mindannyiunkat, hogy egy olyan városban élhetünk, melynek közössége képes összefogni a bajban, szükségben, nehéz időkben.

A vírus okozta nehézségek mellett számos örömről, fejlődésről is beszámolhatunk, mely a 2021-es esztendőhöz köthető. A város vezetésének nagyon fontos, hogy a paksi gyermekek, fiatalok fejlődését minden eszközzel segítsük. Ennek eredményeként Dunakömlődön ovifocipálya létesült, amihez a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pályázatán nyert támogatást a paksi önkormányzat. Megépült a támfal a Paksi Napsugár Óvoda dunakömlődi tagóvodája mögötti területen, szintén Dunakömlődön befejeződött az országban az első, a Limes vonalában található, római kort idéző játszótér kivitelezése. December elején pedig átadtuk a teljesen megújult Kápolna utcai bölcsődét.

Örömmel adhatok számot arról, hogy a Paksi Gyógyászati Központ egy modern és az eddiginél sokkal gyorsabb képalkotásra képes új röntgengépet vásárolt, mely jelentősen segíti városunk lakóinak ellátását. Tavaly decemberben érkeztek városunkba az elektromos buszflotta első darabjai. Idén rendszerbe állt a teljes buszpaletta, és az országban elsőként Pakson működik teljesen elektromos hajtású közösségi közlekedés. Ehhez kapcsolódóan a város költségvetéséből 95 millió forint értékben megújult az elektromosbusz-járműtelep útja. A buszok üzemeltetését segíti az is, hogy diagnosztikai és szervizberendezések kerültek az elektromos buszok garázsába. Természetesen idén is számos utca kapott új köntöst városunkban. Ennek eredményeként elkészült a Kishegyi út és a Vácika utca közötti útszakasz, új zebrákat alakítottunk ki a Táncsics utca – Táncsics köz kereszteződésében, folyik a Táncsics Mihály utcai út- és járdafelújítás, átadtuk a 300 millió forint kormányzati támogatásból felújított Szentháromság teret, és megtörtént a Tölgyfa utca, valamint a Tolnai út Kölesdi út és a Mentőállomás közötti szakaszának rekonstrukciója. Az ehhez szükséges összeget a Belügyminisztérium pályázatán elnyert összegből sikerül biztosítani.

Ez is jelzi, hogy saját forrásaink mellett igyekszünk a város fejlesztéséhez külső forrásokat is bevonni, a nálunk fejlesztőket, beruházókat pedig segíteni. Ennek példája a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium épületének bővítése, korszerűsítése, mely 3 milliárd 350 millió forintból valósul meg. Az építkezéshez szükséges forrás rendelkezésre bocsátását Süli János miniszter nagyban segítette. A beruházást a Pécsi Egyházmegye bonyolítja, de az elmúlt években a város is számos eszközzel segítette létrejöttét. Így a Templom tér és környéke Paks egyik patinás szellemi, lelki központjává válik.

Hiszem, hogy a jelen örömei, eredményei táplálják a jövőbe vetett reményünket is. Ezért is kezdtünk bele a város teljes víziközmű-hálózatának felújításával kapcsolatos tervek elkészíttetésébe, hiszen az erőművi blokkok bővítésével összefüggésben a város víziközmű-hálózatát is modernizálni kell. Emellett pedig megkezdődött a főutca Kereszt utcától egészen a 6-os út becsatlakozásáig tartó szakaszának felújításával kapcsolatos munkák tervezése is.

Egy nehéz, számos kihívással tarkított évet tudhatunk magunk mögött. Kívánom, hogy lássuk meg benne apróbb vagy nagyobb örömeinket, hogy tudjunk örülni magunk vagy mások sikereinek, gyarapodásának, mert ezekből nyerünk erőt a holnaphoz, egyéni és közös jövőnkhöz. De addig is készülődjünk a közelgő ünnepekre. Arra a néhány békés és boldog pillanatra, amely feledteti velünk az egész évi munka fáradtságát, időnként küzdelmes vagy kudarcos valóságát. Kívánom, hogy az új esztendő legyen városunk, családunk és minden paksi polgár számára gyarapodó, egészségben és sikerekben teljes.

(Forrás: Paksi Hírnök, 2021. december 17., XXX. évf. 24. szám)