Jubileumra készülnek

Kereken 30. alkalommal várja Paks a rock, a jazz, a blues és a gasztronómia kedvelőit. A Nemzetközi Gastroblues Fesztivál 2022. június 27-én klubkoncertekkel indul, július 1-én és 2-án pedig az ESZI sportcsarnokában lépnek fel a zenei nagyágyúk. A szervezők és támogatók május 27-én sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

Magyarország legrégebbi, folyamatosan megrendezésre kerülő bluesfesztiválja ismételten kiemelkedő jubileumhoz érkezik. A 30. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál a koronavírus-járvány majd az ukrajnai konfliktus miatt további nehézségekbe ütközött, de a szervezők optimistán elkezdték az idei program kialakítását. A rendezvény ezúttal is klubkoncertekkel startol június 27-én, július 1-jén és 2-án pedig az ESZI sportcsarnokában lépnek fel az igazi zenei nagyágyúk. A pénteki nap sztárvendége a balkezes blues-rock gitárvirtuóz Eric Gales lesz, aki 2019-ben már sikerrel szerepelt a fesztiválon. Gales négyéves korában kezdett gitározni testvéri felügyelettel. Játékában igen kemény riffekkel és hangzásokkal operál, az effektek még a hard-rock kedvelők tetszését is elnyerik.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy idén valamelyest változik a helyszín. Gárdai Ádám főszervező elmondta, hogy az ESZI-park helyett például az ASE sportcsarnokának környezete adja majd a teret a főzőversenynek és a szabadtéri koncerteknek.

A fesztivál fővédnöke 2022-ben is Süli János. A Külgazdasági és Külügyminisztérium paksi beruházásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón minden résztvevőt arra buzdított, hogy vásároljon minél többet a kóstolójegyekből, hiszen az abból befolyó összegekkel Paks testvértelepülését, Visket támogatják.

A program kiemelt támogatója idén is Paks Város Önkormányzata. Szabó Péter polgármester azt mondta, hogy a zene mindannyiunkat összeköt, ezért reméli, hogy sokan érkeznek majd a jubileumi rendezvényre. A programot szintén támogatja az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A vállalat kommunikációs igazgatóját, dr. Kovács Antalt pénteken 50. születésnapja alkalmából köszöntötték a szervezők.

A vasárnapi jótékonysági főzőverseny és a koncertek ingyenesen látogathatók. A borbarát találkozón öt pincészet tart majd bemutatót. A Gastroblues Fesztivál szervezői szeretettel várnak minden régi és új látogatót június 27. és július 3. között.