Paks is helyszín volt az idei Héttorony Fesztiválon

Idén május 18. és 28. között rendezték meg a Héttorony Fesztivált, ami a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal tartják, de az ünnepi gála a már megszokott időpontban, novemberben lesz. A helyszínek között Paks is szerepelt.

A Héttorony Fesztivál, ami a világ- és népzene klasszisait viszi el az organikus építészet magyar mestere, Makovecz Imre tereibe idén májusban járta be útját, Sárospatakon indult, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron várták az alkalmakra a közönséget.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A paksi estet Tímár Sára és zenekara nyitották, Ének a határtalanról című, új műsorukkal. Az énekesnő újabban dalszerzőként versmegzenésítéseket és népzenei feldolgozásokat készít, szerzőtársa Szabó Dániel. Olyan Weöres Sándor verseket és népdalokat gyűjtöttek egybe, amelyek központi témája az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás, vagy az örök érvényű szerelem. A versek és népdalok zenei kísérete hűen tükrözi annak mondanivalóját, mindemellett kiváló szórakozást nyújt a hallgatóságnak.

Koncertet adott a fesztivál paksi helyszínén Kacsó Hanga és Szabó Dániel is, Édes hazám, Marosszék címmel. Székelyföld és Felső-Maros mente népzenéjének szeretete hívta életre a duót, mely 2019-ben debütált a vajdasági Magyarkanizsán. Autentikus formában próbálják megragadni e változatos dialektus régies repertoárját, felhasználva Seprődi János, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László század eleji gyűjtéseit. A letisztult énekhangot a barokk csembalót idéző cimbalomjáték kíséri, illetve egészíti ki. A koncertanyag egyszerre bensőséges és kirobbanó, magasztos és egykedvű, táncos hangvételű.

A Szentlélek templomban építészeti kiállítást is nyitottak Feltámadás Temploma címmel, Makovecz Imre terveiből. Harminc esztendővel ezelőtt épült meg Makovecz Imre világhírű, héttornyú sevillai pavilonja, innen kapta nevét a fesztivál. A névadó, Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelent a 2022-es fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódtak a pavilonhoz, valamint a 2020-es dubaji Magyar Pavilonhoz, ami Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása.