A nemzeti összetartozás napján

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

– Aki emlékezik, az nem csak nem felejti a múltat, de jövőjét is abból akarja élni, ami ő maga. Ősei szívéből, áldozatából, a múlt öröméből, vesztségeiből. A jelenben pedig ahhoz ragaszkodunk leginkább, amit a múltban egyszer már elveszítettünk – nyitotta beszédét Szabó Péter polgármester a nemzeti összetartozás napján tartott városi megemlékezésen a Táncsics parkban álló emlékműnél.

Beszélt arról, hogy több, mint egy évszázada veszítettük el a nagy Magyarország területének kétharmadát, lakosságának felét, leszakították rólunk testvéreinket, akiket az elmúlt évszázadban folyamatosan megpróbáltak beolvasztani a helyi többségi társadalomba.

– De nem veszítettük el büszkeségünket, nemzeti identitásunkat, nyelvünket, kultúránkat, vallásunkat, keresztény értékrendünket. Különösen 2010 óta kormányunk rengeteg tesz a magyar nemzet határokon túlívelő újraegyesítéséért – mondta, hozzátéve, hogy olyan erő ez, mely csak azoknak a szívében lakik, akik megélték bármikor is az elszakadás veszteségét.

Feltette a kérdést, hogy akkor ki a valódi vesztese Trianonnak? Mint hangsúlyozta, lélekben biztosan nem mi magyarok. – Hiszen azt látjuk, hogy mindazon nemzetek, akik ránk kényszerítették Trianon szégyenét, napjainkban egyre mélyebb identitásválságba kerülnek. Napról napra nehezebben találják saját gyökereiket, és egyre nehezebben tudják megválaszolni, hogy kik ők, honnan jöttek, merre kell, hogy menjenek. Mert napjainkban a gazdasági érdekek számtalanszor elvtelenül felülírják az értékrendet, az évszázados gyökereket, a tradicionális európai ember- és világképet.

Beszédét így zárta: A nemzeti összetartozás napján, amikor a csíksomlyói nyeregben százezrek imádkoztak nemzetünkért, azt kérem mindannyiunktól, mondjuk el gyermekeinknek veszteségeinket, nemzeti kudarcainkat, és tanítsuk meg őket az ebből fakadó értékrendre, összefogásra, a mindent túlélő reményre, a büszke magyar lélek hordozására és megélésére.

A megemlékezésen közreműködött Hesz Ádám és Weller P. Hanna. A megjelentek elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks