Megkezdődött Egyiptom első atomerőművének építése

Az El-Dabaa Atomerőmű 1-es blokk alaplemezébe kiöntött első adag betonnal kezdetét vette Egyiptom első atomerőművének építése, amelyre a jelet Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Mohamed Saker egyiptomi villamos- és megújuló energetikai miniszter adta meg. Előzőleg, 2022. június 29-én az egyiptomi nukleáris hatóság (NPPA) kiadta az atomerőmű létesítési engedélyét – olvasható a Roszatom közleményében.

Fotó: Roszatom

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója az esemény jelentőségét hangsúlyozva elmondta: Az egyiptomi El-Dabaa Atomerőmű építésének kezdete azt jelenti, hogy Egyiptom belép a békés atomenergiát használó országok klubjába. A Roszatom Egyiptomban a legkorszerűbb, VVER–1200-as reaktorokkal felszerelt blokkokat épít, amely típus építésében, illetve üzemeltetésében jelentős tapasztalatra tett szert mind Oroszországban, mind külföldön. Az új atomerőmű lehetővé teszi, hogy Egyiptom szintet lépjen a technológiai fejlődés, az ipar, illetve az oktatás terén.  Ez a projekt a legjelentősebb orosz-egyiptomi vállalkozás az Asszuáni-gát építése óta. Egyiptom fél évszázados álma valósult meg az atomenergiát használók klubjába történő belépéssel, amely álom megvalósításában való részvétel nagy megtiszteltetés a Roszatom számára.

Ahmed el-Vakil, az egyiptomi nukleáris hatóság, az NPPA elnöke – a ceremónia résztvevőihez intézve szavait – elmondta, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi, az Egyiptomi Arab Köztársaság elnökének az atomerőmű építésére vonatkozó döntése nélkül nem kerülhetett volna sor erre az eseményre. Az egyiptomi hatóságok mindent megtesznek a projekt sikeréért, miután az egyiptomi atomerőmű építésének projektje az ország fejlesztési stratégiájának a része.

Mohamed Saker egyiptomi energetikai miniszter a betonöntési ceremónia végeztével arról beszélt, hogy ezzel megkezdődött Egyiptom első atomerőművének kivitelezése. Emlékeztetett arra, hogy az egyiptomi kormány hathatós támogatásának köszönhetően a világjárvány idején is dolgoztak a projekten az orosz és az egyiptomi szakemberek – tájékoztatott a Roszatom.