Befejeződtek a nyelvoktatás első moduljai

Több mint 200-an vettek részt a Nyitott Paks elnevezésű projekt keretein belül megvalósuló ingyenes nyelvoktatásban. A jelentkezők 90%-a teljesítette a követelményeket. Az oktatás ősszel folytatódik, amire várják a jelentkezőket.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A paksi polgármesteri hivatalban lévő Migrációs Ügyfélpontnál vették át a sikeres vizsgatételt igazoló okleveleket azok, akik részt vettek a Nyitott Paks elnevezésű projekt keretein belül megvalósuló ingyenes nyelvi képzések első moduljaiban. Az angol és orosz nyelvet tanuló magyarországi szakemberek, valamint a magyar nyelvet tanuló harmadik országból érkező állampolgárok több mint 90%-a sikeres vizsgát tett a 60 órás képzési modulok végén. A kurzusok online keretek között zajlottak. Az angol oktatáson részt vett dr. Hanol János, a Polgármesteri Hivatal turisztikai, városmarketing és kommunikációs csoportjának vezetője is, aki elmondta, hogy az órák interaktívan teltek és főként a gyakorlati beszédre helyezték a hangsúlyt.

A tanfolyamok során fontos volt a használható nyelvtudás minél inkább készségszintű elsajátítása a szakemberek munkavégzéséhez és a mindennapok kommunikációjához. A program első részében 106-an angol, 67-en orosz, 40-en pedig magyar mint idegen nyelv képzéseken vettek részt – tájékoztatott Dohár Péter, a Dover Nyelvi Centrum Oktatási és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A képzés célcsoportját elsősorban Paks és a környék közintézményeinek szakemberei, az atomerőmű magyar dolgozói, valamint a térségben munkavállalás céljából tartózkodó, harmadik országból érkező állampolgárok alkották. Szabó Péter, Paks polgármestere szerint nemcsak a harmadik országból érkező állampolgároknak volt hasznos a képzés, hanem a paksiak számára is. Hozzátette, az oktatásnak köszönhetően megszűnhetnek a nyelvi akadályok lakosok között. A kurzusok ősszel folytatódnak, amikre várják a jelentkezőket.

Az idegennyelvi kurzusok a Belügyminisztérium és az Európai Unió által társfinanszírozott MMIA-2.2.16/7-2019-00001 azonosítójú, „Nyitott Paks” elnevezésű projekt keretében valósul meg.